20 May
1 2 3 4 5 6 7 8

Ultimele stiri adaugate pe site

-
-
Image Description
Sport

Institutul Național de Științe ale Sălii, licee, se va desfășura la Deva, 18-19 mai 2024

La Olimpiada Nationala a Sahului Scolar, judetul va fi reprezentat de doi elevi talentati: Rosca Mario de la Colegiul National Traian si Chiosa Adriana de la Liceul de Arta I.St. Paulian. Cei doi se vor alatura altor participanti din intreaga tara in acest weekend, la Deva, unde va avea loc faza nationala a competitiei. Evenimentul se va desfasura la Colegiul National Decebal. Printre participantii de la aceasta competitie se numara si Petrescu Andreea, care a fost campioana judeteana a Mehedinti si medaliata cu bronz la Olimpiada Nationala a Sahului Scolar acum 3 ani. Petrescu Andreea este acum legitimata la Sah Club Drobeta si va reprezenta cu mandrie judetul la aceasta competitie de prestigiu. Olimpiada Nationala a Sahului Scolar este o competitie de prestigiu, care isi propune sa promoveze si sa dezvolte abilitatile si pasiunea pentru sah in randul tinerilor. Participarea la acest eveniment este o oportunitate unica pentru cei mai buni jucatori din intreaga tara sa isi demonstreze talentul si sa se intalneasca cu alti pasionati de sah. Rosca Mario, Chiosa Adriana si Petrescu Andreea au pregatit intens pentru aceasta competitie, sub supravegherea antrenorilor lor. Ei au concurat cu succes la nivel judetean si sunt acum gata sa concureze cu cei mai buni jucatori din tara. Reprezentantii judetului Mehedinti vor face tot ce le sta in putinta pentru a obtine rezultate impresionante si a aduce onoare judetului lor. Sunt convinsi ca sunt pregatiti sa infrunte orice provocare si isi doresc sa castige medalii la aceasta competitie nationala de prestigiu. Acest weekend va fi unul plin de emotii si concentrare pentru cei trei elevi mehedinteni, care spera sa obtina rezultate de top si sa isi demonstreze calitatile si talentul la aceasta competitie de sah. Judetul Mehedinti este mandru de talentul si ambitia elevilor sai si le ureaza mult succes in cadrul acestei competitii nationale.

Articol postat în data 17 May 2024
Image Description
Evenimente

Șoferi drogați implicați în accident pe centura ocolitoare a Severinului, scandal între fiu și tânărul vinovat. Polițiștii au fost atacați cu mașina autospeciala de poliție.

Un scandal a avut loc pe centura ocolitoare a Severinului, în urma unui accident rutier în care au fost implicați doi șoferi drogați, o femeie de 48 de ani și un tânăr de 18 ani. Femeia a consumat amfetamine, iar tânărul cannabis. Fiul femeii a venit la locul accidentului și s-a luat la ceartă cu tânărul vinovat de producerea acestuia, declanșând astfel un scandal. Pentru a calma situația, polițiștii au îndepărtat tânărul din zonă, dar acesta a lovit cu mașina autospecială de poliție și a fugit de la locul accidentului. Bărbatul este acum căutat de poliție și va fi amendat și tras la răspundere pentru fapta sa. În urma accidentului, femeia și alte două persoane, de 50 și respectiv 52 de ani, au fost rănite și au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. Starea lor de sănătate este neclară. Potrivit autorităților, accidentul s-a produs din cauza consumului de droguri al celor doi șoferi, care se aflau sub influența substanțelor interzise în momentul în care au intrat în coliziune. Poliția cere tuturor șoferilor să fie responsabili și să respecte legea în trafic, pentru a evita astfel de tragedii. În ceea ce privește fiul femeii, acesta a fost dus la secția de poliție pentru a fi audiat și pentru a depune mărturie în ancheta care va determina circumstanțele exacte ale accidentului. Autoritățile au transmis un mesaj clar că violența și comportamentul irresponsabil pe drumurile publice nu vor fi tolerate. Momentan, traficul în zona centurii ocolitoare a Severinului este perturbat din cauza acestui incident grav, iar poliția recomandă șoferilor să găsească rute alternative până când se va putea restabili circulația în siguranță. Autoritățile fac apel la responsabilitate și bună cooperare din partea tuturor participanților în trafic, pentru a evita astfel de evenimente nefericite în viitor.

Articol postat în data 17 May 2024
Image Description
Social

GRĂDINIȚA NUMĂRUL 7, MODERNIZATĂ CU FONDURI EUROPENE

Încă o unitate de învățământ preșcolar din municipiul Drobeta-Turnu Severin a intrat în proces de reabilitare și modernizare! Este vorba de Grădinița nr.7, unde au început lucrările de renovare energetică a unității de învățământ. Întreaga clădire va fi termoizolată, va fi schimbată tâmplăria, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate panouri solare și fotovoltaice iar instalațiile de iluminat vor fi modernizate. În plus, unitatea va fi adusă la standardele privind siguranța la incendii, prin instalații de detecție, iluminat de siguranță și instalație de hidranți interiori și exteriori, inclusiv o scară exterioară pentru urgențe. „Vorbim de o reabilitare energetică a acestei clădiri, ne propunem scăderea consumului energetic, dar în același timp avem grijă ca întreaga clădire să îndeplinească toate condițiile de funcționare, în special în ceea ce privește securitatea la incedii, iar în acest sens noi avem o colaborare foarte bună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Drobeta și le mulțumesc pe această cale.” A declarat Marius Screciu, primarul orașului Drobeta-Turnu Severin. Proiectul, în valoare de aproape 6 milioane de lei, fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, mai cuprinde și instalare unei stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare. „Se reabilitează integral grădinița, începând de la schimbarea învelitorii și schimbarea acoperișului, se anvelopează grădinița, se schimbă instalațiile sanitare, electrice, termice, se vor monta panouri fotovoltaice, panouri solare, se va monta o stație electrică de încărcare”, a precizat Cosmin Popescu, reprezentantul firmei care se ocupă de realizarea lucrărilor. La Grădinița nr.7 din Drobeta-Turnu Severin își desfășoară activitatea aproape 300 copii și cadre didactice. Clădirea, veche de aproape 50 de ani a fost renovată în urmă cu 23 de ani, iar de atunci nu s-au mai realizat lucrări de modernizare. „Pentru copiii noștri dar și pentru personalul nostru este o veste extraordinară, clădirea fiind foarte veche și niciodată nu a fost reabilitată din punct de vedere energetic. Încălzirea pe timpul iernii era costisitoare, iar vara ne era foarte greu să menținem o temperatură optimă în săli. Ne bucurăm că după această renovare vom desfășura activitatea în cele mai bune condiții”, a transmis Ionela Bușe, directorul Grădiniței nr.7 din Drobeta-Turnu Severin. Lucrări similare au fost realizate de municipalitate, în ultimii ani, și la Grădinița nr. 3, Grădinița nr.19, și Grădinița nr. 29, în viitorul apropiat urmând să înceapă reabilitarea Grădiniței nr.20, Grădiniței nr.21 și 22 din Drobeta-Turnu Severin.

Articol postat în data 17 May 2024
Image Description
Evenimente

ACCIDENT GRAV ÎN BUCURA, MEHEDINȚI - UN ȘOFER A FOST ÎNCARCERAT ȘI EXTRAS DE POMPIERI

Un accident grav de circulație s-a produs în După-amiaza aceasta în localitatea Bucura din județul Mehedinți. Potrivit autorităților, un autotren și o autoutilitară s-au ciocnit, iar un bărbat a rămas blocat în urma impactului. Pompierii au intervenit de urgență pentru a-l scoate pe acesta din mașina distrusă și a-l transporta la spital. Potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții Stației de Pompieri Vânju Mare, două echipaje au fost trimise la locul accidentului, unul dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și unul cu o ambulanță SMURD. Cei implicați în accident au fost un autotren și o autoutilitară care circulau pe raza localității Bucura. O singură persoană a fost rănită în urma coliziunii, un bărbat care a rămas blocat în autoturismul distrus. Pompierii au acționat rapid și l-au extras din mașină cu ajutorul unor echipamente speciale de descarcerare. Omnul, care era conștient, a fost preluat de către echipajul SMURD și a fost dus de urgență la Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mehedinți, victima accidentului se află în afara oricărui pericol și primește îngrijiri medicale la spital. Cauzele exacte ale accidentului sunt încă necunoscute, dar poliția a început o anchetă pentru a stabili cu precizie ce s-a întâmplat.

Articol postat în data 17 May 2024

Politica

-
-
Image Description
Politica

Noul primar al Orşovei, Constantin Popescu de la PSD, promite să mențină taxele și tarifele neschimbate în timpul mandatului

Proiectele de viitor pentru dezvoltarea Orşovei ale candidatul PSD, Constantin Popescu, continuă în ciuda speculaţiilor apărute în ultima perioadă. Popescu vine cu un angajament ferm față de cetățenii orașului, în cadrul unui eveniment public. Dezvoltarea infrastructurii, turismului și economiei rămân priorități pentru candidatul social-democrat, alături de menținerea taxelor și impozitelor locale și a tarifelor la apă, canal și salubrizare, pe întregul său mandat de primar. "Taxele și impozitele locale nu vor fi majorate pe perioada mandatului meu și nici tarifele la apă, canal și salubrizare. Este o decizie asumată și o promisiune în același timp pentru a desființa speculațiile apărute în ultima perioadă", a declarat Constantin Popescu. Candidatul PSD a subliniat faptul că această măsură este necesară în contextul economic și social dificil în care se află orașul Orșova și că intenționează să se concentreze pe necesitățile cetățenilor în ceea ce privește politicile locale. "Măsura este absolut benefică în acest moment pentru comunitatea noastră. Prețurile la alimente, combustibil și energie electrică sunt deja foarte mari și nu aș vrea să îi îngreunăm pe cetățeni prin alte taxe majorate. Vreau să fiu un primar responsabil și să mă asigur că nevoile oamenilor sunt pe primul loc", a declarat Popescu. În ultimii 4 ani, Constantin Popescu a ocupat o funcție administrativă în oraș și a lucrat alături de o echipă de consilieri pregătiți. Pe 9 iunie, orșovenii vor avea posibilitatea de a vota un candidat cu experiență și determinare, care are susținerea președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu. "Popescu este singurul candidat care poate transforma în bine orașul Orșova. Cu o viziune clară și însoțit de oameni competenți, el poate construi un viitor mai bun pentru comunitatea noastră", a declarat Georgescu. Candidatul PSD a încheiat mesajul său cu un apel către cetățeni: "Pe 9 iunie, orșovenii au posibilitatea de a alege un om de cuvânt, pregătit să răspundă nevoilor comunității. Vă rog să mă votați pentru un mandat care să continue lucrurile bune începute pentru Orșova.

Image Description
Politica

Preşedintele PSD Orşova Candidează Pentru Primăria Orşovei Alături de Echipa Sa Bine Pregătită

Ştire de la Orşova: Constantin Popescu, Preşedintele PSD Orşova, a depus candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Orşova în Ziua Depunerii Candidaturilor pentru alegerile locale pe 9 iunie. Însoţit de o echipă bine pregătită şi cu sprijin politic din partea Partidului Social Democrat, Popescu se înscrie în cursa pentru a câştiga statutul de primar al oraşului Orşova. "Echipa mea este puternică, avem o listă de consilieri cu oameni bine pregătiţi din diferite domenii de activitate, care cunosc foarte bine problemele oraşului. Împreună, pornim în această campanie cu o misiune bine stabilită: să rămânem aproape de locuitorii din Orşova", a declarat Popescu. Având o vastă experienţă administrativă împreună cu echipa sa, Popescu se bazează pe susţinerea cetăţenilor pentru a găsi soluţii şi a implementa noi proiecte care să contribuie la dezvoltarea oraşului. În semn de recunoştinţă faţă de orşoveni, Popescu a mulţumit tuturor celor care l-au susţinut prin semnarea listelor de susţinători, precum şi colegilor din PSD care i-au acordat încrederea lor, precum Aladin Georgescu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Tania Lăin, preşedintele organizaţiei de femei social democrate Mehedinţi, Liviu Mazilu, senator şi Ionică Negru, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. "Aceasta demonstrează încă o dată că Partidul Social Democrat este unit, hotărât şi crede într-un viitor mai bun. Împreună continuăm dezvoltarea Orşovei!", a concluzionat Popescu. În aceeaşi zi, alături de preşedintele PSD Mehedinţi, Aladin Georgescu, vicepreşedintele Ionică Negru, senatorul Liviu Mazilu şi preşedintele Organizaţiei de Femei Social Democrate Mehedinţi, Tania Lăin, echipa de consilieri locali ai PSD a depus şi ea candidaturile pentru alegerile locale de pe 9 iunie. Preşedintele PSD Mehedinţi a avut cuvinte de încredere în echipa PSD pentru municipiul Orşova, subliniind că aceasta nu este doar un grup din PSD pentru PSD, ci o echipă dedicată cetăţenilor oraşului. "Orşova are nevoie de continuitate, de oameni serioşi şi de stabilitate. Este timpul ca scandalurile să înceteze şi să putem construi în interesul comunităţii noastre", a declarat preşedintele PSD Mehedinţi, susţinând candidatura lui Constantin Popescu pentru primăria Orşovei.

Image Description
Politica

Președintele a semnat decrete pentru a îmbunătăți situația din țară - Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți mai multe decrete cu privire la probleme importante pentru țară, în cadrul unei conferințe de presă. Una dintre deciziile semnate se referă la aprobarea bugetului de stat pe anul 2021, care a fost stabilit la suma de 461.837 miliarde lei, o sumă mai mică decât bugetul precedent. Această decizie demonstrează o atitudine responsabilă și prudentă în gestionarea finanțelor publice. Un alt decret, semnat de președinte, vizează combaterea corupției și nepotismului în sistemul administrației publice. Prin introducerea unui proces transparent și obiectiv de selectare a persoanelor care vor ocupa funcții importante, se creează un mediu mai corect și echitabil pentru toți cetățenii. În contextul pandemiei de COVID-19, președintele Iohannis a semnat un decret important care instituie măsuri de sprijinire a economiei afectate. Acesta prevede acordarea de ajutoare financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și pentru lucrătorii independenți, care au suferit pierderi ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie. Încheind, președintele Iohannis a semnat un decret prin care se instituie starea de alertă pentru o perioadă de 30 de zile pe întreg teritoriul țării. Decizia a fost luată cu scopul de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2 și de a asigura buna funcționare a sistemului medical. În cadrul conferinței de presă, președintele Iohannis a subliniat că semnarea acestor decrete arată angajamentul său pentru buna guvernare și pentru apărarea intereselor românilor. De asemenea, șeful statului a îndemnat cetățenii să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului și să rămână uniți în fața acestei crize socio-economice.

Image Description
Politica

Revolta în satul Buicești din comuna Butoiești, Mehedinți - Primarul PNL, ineficient în rezolvarea problemelor de canalizare. Cetățenii nemulțumiți de incompetența administrației liberale. Apa băltește și rahatul izvorăște din pământ. Locuitorii expun situația pe rețelele de socializare.

Revoltă în satul Buicești din comuna Butoiești din Mehedinți, deoarece actualul primar PNL, Valentin Sălceanu, nu a reușit să rezolve problema canalizării în cele două mandate deținute. O cetățeană a realizat o filmare care demonstrează incompetența primarului, iar acesta ar fi tratat-o cu ură și amenințat-o când a mers la primărie pentru a-i semnala problema. Totul este de neînțeles, deoarece oamenii plătesc taxa de canalizare, dar nu au parte de serviciul corespunzător. Rahatul țâșnește din pământ, iar vara caniculară face ca mirosul să fie irespirabil și apa să băltească peste tot, reprezentând un pericol de electrocutare. Doamna Săceanu Ioana Luminița a făcut o declarație revoltată pe o rețea de socializare: "Oare cui aparține ulița Biserici, Brăileanu, deoarece nu știm unde să ne adresăm, situația este de neacceptat." Satul este singurul din cele 7 ale comunei Butoiești care are canalizare, dar care creează probleme locuitorilor și totul se întâmplă pe banii lor. Lipsa de implicare și nepăsarea primarului în rezolvarea problemelor comunității nu mai surprind pe nimeni. Puține dintre problemele comunei, în cei 8 ani de mandat, au fost rezolvate, dar prioritățile primarului par să fie să rămână în funcție. Cu toate acestea, doamna a fost scoasă din biroul primarului când i-a cerut explicații, dar pe 9 iunie va fi invers. Oamenii sunt hotărâți să-și facă auzită vocea și, probabil, vor alege alt primar în alegerile viitoare.

Image Description
Politica

PSD Orşova a finalizat lista de candidaţi pentru primărie şi consiliul local pentru alegerile locale din 9 iunie 2024

PSD Orşova îşi prezintă lista de candidaţi pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. Preşedintele PSD Orşova, Constantin Popescu, va candida pentru funcţia de primar, având deja experienţă în administraţia locală în calitate de consilier local şi viceprimar al municipiului. Pe lângă Constantin Popescu, PSD propune pentru Consiliul Local o listă diversificată de candidaţi, alcătuită din profesionişti din diverse domenii şi cu experienţă în administraţie. Printre aceştia se numără directorul general al Şantierului Naval Orşova, Mircea Ion Sperdea, economistul Mariana Bijan şi medicul Viorica Sănătescu. Echipa PSD Orşova cuprinde şi specialişti din domeniul educaţiei, precum directorul adjunct al Liceului Teoretic "Traian Lalescu", Ionel Fănel Calea, şi secretarul Liceului Tehnologic "Dierna", Mariana Bijan. Aceştia se alătură altor profesori cu experienţă, cum ar fi Ilie Bănăduc şi Gheorghiţa Munteanu. Lista de candidaţi a PSD Orşova vine cu oameni din toate categoriile sociale, inclusiv asistenţi medicali precum Oana Mirela Manea şi Camelia Florina Virginia Popa, dar şi ingineri, cum ar fi Sorin-Claudiu Gutuleanu şi Pavel Moescu. În ceea ce priveşte proiectele pentru administraţia locală, PSD Orşova a promis să colaboreze cu toate categoriile sociale pentru a face oraşul un loc mai bun. Candidaţii PSD se bucură şi de sprijinul experţilor din domeniul ingineriei, cum ar fi Gheorghe Sorin Palaşcă şi Radion Mihuţ, dar şi de susţinerea unui profesor antrenor emerit, Ilie Bănăduc. Toţi cei 22 de candidaţi propuşi de PSD sunt buni cunoscători ai problemelor oraşului şi au ca obiectiv îmbunătăţirea vieţii comunităţii în ansamblu. Lista a fost depusă în timp util, respectând termenele impuse de lege, iar candidaturile sunt definitive începând de astăzi. După depunerea listelor, oficial, campania electorală pentru alegerile locale va debuta pe 10 mai, iar locuitorii municipiului Orşova îşi vor putea alege primarul şi consilierii locali care vor reprezenta interesele lor pentru următorii patru ani. Cu o echipă diversă şi cu experienţă în administraţie, PSD Orşova promite să aducă progres şi dezvoltare pentru oraş.

Image Description
Politica

Europarlamentarul Maria Grapini cere o anchetă a Comisiei Europene asupra informațiilor furnizate de OMS în pandemie

Europarlamentarul Maria Grapini a ridicat o întrebare crucială către Comisia Europeană în legătură cu implicarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în gestionarea pandemiei de SARS-COV-2. În scrisoarea adresată Comisiei, Grapini a subliniat necesitatea de a analiza eficiența și veridicitatea informațiilor furnizate de OMS în contextul crizei sanitare globale. Printre întrebările ridicate de europarlamentar se numără capacitatea OMS de a răspunde nevoilor de informare ale statelor membre ale UE, în lumina dezvăluirilor făcute de mass-media și foști membri ai organizației. De asemenea, Grapini a adus în discuție importanța finanțării OMS din sectorul privat și efectele negative ale gestionării necorespunzătoare a pandemiei asupra economiilor țărilor membre. Printre întrebările adresate Comisiei Europene se numără necesitatea unei anchete privind veridicitatea informațiilor furnizate de OMS, precum și posibilitatea organizației de a răspunde eficient și într-un mod echidistant nevoilor de informare ale statelor membre UE. Deciziile luate de Comisia Europeană în acest sens vor avea un impact direct asupra modului de colaborare cu OMS și importanța informațiilor furnizate de aceasta pentru bunăstarea cetățenilor UE. În contextul amplificării dezbaterilor și controversei în jurul OMS și a implicării sale în lupta împotriva pandemiei, răspunsurile Comisiei Europene vor fi așteptate cu mare interes, întrucât ele vor influența deciziile legate de gestionarea crizei sanitare globale. Prioritatea UE rămâne sănătatea și bunăstarea cetățenilor săi, iar colaborarea cu OMS joacă un rol crucial în acest sens.

Actualitate

-
-
Image Description
Actualitate

Managerul Spitalului Municipal Orșova, Adrian Cican, acuzat de declaraţii şocante comparând primarul Stoica şi consilierii cu terorişti. Cereri pentru demisia sa.

Citeste mai mult

Image Description
Actualitate

Consiliul Județean Mehedinți, în dificultăți în rezolvarea atacului informatic asupra site-ului instituției. Au făcut o plângere la DIICOT!

Citeste mai mult

Image Description
Actualitate

PROBLEME CU APA IN COMUNA BUTOIEȘTI, DIN CAUZA NEPASARII PRIMARULUI PNL VALNETIN SĂLCEANU

Citeste mai mult

Image Description
Actualitate

Reabilitare parcări în zonele S5V și S6V, pe strada Calomfirescu din Severin

Citeste mai mult

Image Description
Actualitate

Primăria Drobeta Turnu Severin trimite 150 de angajați în șomaj. Instituțiile și direcțiile din oraș, afectate de măsura autorităților. Palatul Culturii "Teodor Costescu" și Sala Polivalentă, printre obiectivele restructurate. Serviciul Creșe, adaptat noilor condiții. Măsura, necesară pentru îmbunătățirea serviciilor și respectarea bugetului. Schimbările, monitorizate și promovate de Primărie pentru o bună colaborare cu cetățenii.

Citeste mai mult

Image Description
Actualitate

Asistăm la un scandal șocant în cadrul Spitalului Municipal Orșova: fostul manager se auto-recompensează cu 5100 de lei pentru "excelență". Însă, comportamentul său nu a trecut neobservat, iar acum se află în vizorul autorităților pentru stabilirea răspunderii penale. Alți 6 colegi de breaslă au fost implicați în această afacere, ceea ce ridică semne de întrebare asupra integrității lor. Este necesară luarea unor măsuri urgente pentru a proteja bunul mers al spitalului.

Citeste mai mult

Image Description
Actualitate

Managerul Spitalului Orșova, Adrian Cican, acuzat de circul pe pâine și atitudine de victimă, în conflict cu administrația locală / Victimele lui Cican - spitalul și pacienții / Fapte contradictorii cu acuzațiile aduse de persoane publice / Război între Cican, primarul și consilierii locali / Intrarea în campanie politică agravată de declarațiile calomnioase și nervozitatea din tabăra PNL

Citeste mai mult

Image Description
Actualitate

Verificarea bazelor de deszăpezire din Mehedinți de către Prefectul Cristinel Pavel, însoțit de Subprefectul Octavian Tuțu

Citeste mai mult

Economie

-
-

Anunț despre majorarea pensiilor din România în acest an

Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a anunțat într-o conferință de presă că a doua majorare a pensiilor va avea loc în acest an. Ea a menționat faptul că prima majorare, care a fost aplicată la 1 ianuarie 2024, s-a desfășurat cu succes și toți pensionarii au primit banii la timp. "De când am început acest important demers de aducere a echității pentru români, care au contribuit și muncit, dar au pensii diferite, am reușit să creștem cu succes nivelul pensiilor. Am reușit să scoatem un procent de 9,4%. Legea pensiilor a fost finalizată într-un timp foarte scurt și a fost publicată în Monitorul Oficial pe 4 decembrie. Astfel, de la 1 ianuarie, pensiile au fost majorate cu un procent de 13,8%." Aceasta a adăugat că banii au fost deja virați tehnic și toți cei care își primesc pensiile prin carduri ar trebui să fi primit banii la data de 12 ianuarie. Pentru cei care nu au primit încă banii, ministrul a solicitat să fie anunțată casa de pensii. Ea a subliniat că toate pensiile din România vor fi recalculate și niciuna nu va scădea. "Toți cei care primesc banii prin poștă, vor primi pensiile la domiciliu începând cu data de 17 a fiecărei luni. Este important ca fiecare pensionar să verifice cuponul de pensie, deoarece vor exista diferențe semnificative între pensia din decembrie și pensia din ianuarie. Am verificat și eu cupoanele părinților mei și ale cunoscuților și am observat creșteri semnificative ale pensiilor lor." Simona Bucura Oprescu a declarat la un post TV că împreună cu colegii săi din minister și Casa Națională de Pensii formează o echipă puternică de lucru. Casa de pensii a pregătit deja un proiect de lege, care va fi pus în aplicare în curând și care va avea la bază noile reglementări ale legii pensiilor. "Suntem hotărâți să aducem o viață mai bună pentru pensionarii noștri și să le oferim ceea ce merită pentru contribuția lor la dezvoltarea țării noastre. Vom continua să lucrăm în echipă pentru a asigura o pensie demnă și echitabilă pentru fiecare pensionar din România.

ROMAERO, companie de stat în stare insolvență

ROMAERO, cea mai mare companie de stat din industria aerospațială, a depus cererea de insolvență la sfârșitul anului 2023. Compania a solicitat modificarea termenului inițial stabilit pentru data de 26 ianuarie. Astfel, Tribunalul București a stabilit un nou termen pentru judecarea cererii în ședința publică din 15 ianuarie 2024. Data stabilită este 17 ianuarie 2024, la orele 11.00. Această modificare a avut loc ca urmare a solicitării ROMAERO să schimbe termenul, transmisă prin nr. 295 din 12 ianuarie 2024. Solicitarea pentru intrarea în procedura de insolvență ar putea fi analizată mai devreme decât s-a anticipat, având în vedere convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor pentru zilele de 22 și 23 ianuarie. Printre subiectele discutate se numără și propunerea de majorare a capitalului social al companiei cu suma de 34 de milioane de lei. Statul român, reprezentat prin Ministerul Economiei, este acționarul majoritar al ROMAERO, deținând 56,71% din capitalul social al companiei. Alți acționari notabili includ SIF Muntenia, cu o cotă de 23,24%, și Fondul Proprietatea, cu o participație de 18,87%. Restul acțiunilor sunt deținute de persoane fizice și juridice. ROMAERO este o entitate-cheie în industria aerospațială și de apărare din România, specializându-se în furnizarea de servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport, atât civile, cât și militare. Compania se remarcă și prin producția industrială de aerostructuri și componente aferente acestora. Cu toate că în trecut compania a înregistrat profituri substanțiale, ultimul an de profit a fost consemnat în 2011, cu un venit net de doar 400.000 de lei. Însă, situația financiară a companiei a cunoscut o evoluție negativă în ultimii ani, înregistrând o cifră de afaceri de 14 milioane de euro în 2022, în contrapondere cu o pierdere de peste 10 milioane de euro. Această scădere semnificativă a condus la decizia de a căuta soluții în cadrul procedurii de insolvență pentru a remedia problemele financiare ale ROMAERO.

Alerta experților: Prețurile la gazele naturale vor crește spectaculos după eliminarea plafonării

Protejarea consumatorilor de gaze naturale în anul 2022 a fost prioritățile României, de aceea a fost aprobată o lege de suspendare și limitare a prețurilor la gaze. Această lege impune un preț plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici, plătit din bugetul de stat dacă costurile de achiziție ale furnizorului depășesc această sumă. În cazul în care costurile sunt mai mici, furnizorul va calcula lunar un preț care să acopere costurile și o marjă reglementată. Această decizie vine în urma unei analize care a evidențiat necesitatea de a găsi soluții pentru a evita o dublare a prețurilor la gaze în anul următor. Prețul actual al gazelor din contracte, suspendat până în 31 martie 2025, este de aproximativ 0,55 lei/kWh și există posibilitatea ca din vara anului 2025 să se dubleze. Abia atunci va reveni timid concurența pe piață, ceea ce poate duce la prețuri puțin mai mici, dar abia începând cu 2026. Această situație aduce riscuri similare cu cele din piața gazelor înainte de plafonarea prețurilor, cum ar fi clauze abuzive sau creșteri de prețuri cu baze în contracte. Pentru a evita ca prețurile plafonate în contracte să fie efectiv plătite de consumatori după 31 martie 2025, sunt necesare anumite acțiuni. În cazul în care se prelungește legislația existentă, sistemul de suspendare și limitare a prețurilor va rămâne în vigoare, cu o diferență plătită de la bugetul de stat în cazul în care costurile sunt mai mari de 0,31 lei/kWh. Dacă sunt mai mici, furnizorul poate calcula un preț lunar compus din costuri și o marjă comercială reglementată. O altă variantă, puțin probabilă, dar acceptată la nivelul Uniunii Europene, este reglementarea pieței, care se bazează pe metoda cost plus. Această metodă nu prevede prețuri mai mici în viitor, deci nu poate fi o soluție realistă pentru reducerea costurilor la gaze. Dintre cele 4 variante luate în considerare, cea mai avantajoasă pentru consumatori este piața liberă, dar doar în cazul în care aceștia sunt informați și pregătiți și există o entitate eficientă de soluționare a litigiilor pe piața de energie. Concluzionând, reglementarea prețurilor nu stimulează eficiența în sectorul gazelor naturale și nu poate aduce reduceri ale costurilor și implicit prețuri mai mici la gaze. Este nevoie de o abordare corectă și coerentă pentru a asigura confortul consumatorilor și dezvoltarea pieței de gaze în România.

Recente din Romania

-
-

10:08

Primarul comunei Chiojdeni, candidat pentru al doilea mandat, promite investiții în dezvoltarea și îmbunătățirea vieții din zonă / Promisiunea primarului liberal Constantin Grigore, înaintea alegerilor din iunie: proiecte continuare, susținere locuitori

Primarul comunei Chiojdeni, Constantin Grigore, va merge în cursa pentru un nou mandat la alegerile din 9 iunie. El se angajează să continue proiectele care au avut succes în comunitate. Grigore a fost mereu un promotor al ideilor și proiectelor sale, comunicând mereu cu locuitorii comunei și exprimându-și dorința de a face din Chiojdeni o destinație mai atractivă pentru locuitorii săi și pentru turiști. Candidatura primarului a câștigat sprijinul multor locuitori ai comunei care au apreciat eforturile și realizările sale din ultimii ani. Mulți cetățeni au exprimat public susținerea lor, subliniind impactul pozitiv al proiectelor sale asupra calității vieții în Chiojdeni. Printre realizările sale notabile până acum se numără finalizarea și derularea mai multor proiecte la nivel local. Primarul Constantin Grigore își propune să facă și mai multe pentru comunitatea pe care o conduce. Lista candidaților PNL pentru Consiliul Local al Comunei Chiojdeni este formată din: Tănase Adrian, Micu Genovel, Dediu Lică, Chivoiu Ion, Macoveiu Petrică, Lal Constantin, Tănase Dănuţ, Dragomirescu Costel, Spătaru Elena, Serafim Florică, Iordache Mariana, Baciu Ionuţ, Dediu Constantin și Olteanu Dumitru. Concurența va fi puternică la alegerile din 9 iunie, dar primarul Grigore se bazează pe sprijinul și încrederea locuitorilor comunei Chiojdeni pentru a continua munca sa în beneficiul comunității. Cu toții așteptăm cu interes rezultatele scrutinului și sperăm că primarul va reuși să facă din Chiojdeni o comună și mai bună pentru toți locuitorii săi.
Image Description

10:05

Sfințirea bisericii de lemn a Mănăstirii Budești de către trei Ierarhi și invitați de seamă

Biserica de lemn a Mănăstirii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Budești va fi sfințită în data de 21 mai, în timpul sărbătorii dedicate Sfinților Împărați Constantin și Elena, într-o ceremonie deosebită ce va fi condusă de trei Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, și Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, vor oficia ceremonia de sfințire, începând cu ora 8:30. Evenimentul va fi precedat de o primire specială pentru oaspeții de onoare, la care vor participa membrii Grupului psaltic „Theologos”. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie arhierească vor urma imediat după această primire. De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, va sluji la Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Satu Mare, la hramul acesteia, pe 21 mai. Sărbătoarea Împăraților Constantin și Elena este o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă, aceștia fiind cinstiți ca sfinți pentru contribuția lor la creștinism și pentru trăirea exemplară a credinței. Evenimentul de sfințire a bisericii va aduce o bucurie imensă în rândul comunității din Budești, iar credincioșii sunt așteptați să participe în număr cât mai mare la acest moment solemn și deosebit de important pentru parohie.
Image Description

09:55

Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP, în weekend, pe Promenada Sisi. Programul complet și distracția revine la Râșnov.

Primăria Râșnov organizează în acest weekend două evenimente speciale, Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP. Acestea vor avea loc pe Promenada Sisi și vor aduce distracție și voie bună în orașul nostru. În perioada 24-26 mai, promenada va fi gazda a mai multor concerte, iar locuitorii din Râșnov și nu numai sunt așteptați să participe. Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP se desfășoară în același timp pentru a aduce un plus de distracție și a surprinde publicul cu spectacole variate. Aceste evenimente sunt organizate împreună, întrucât în luna iunie, când trebuia să aibă loc Festivalul ZUP, în Râșnov se desfășoară deja un alt festival important, Big Little Festival. Astfel, organizatorii s-au gândit să ofere și mai multe opțiuni de distracție pentru locuitori și turiști, prin organizarea simultană a celor două evenimente. Festivitățile vor începe vineri, 24 mai, de la ora 16:00, cu muzică de promenadă. În continuare, sâmbătă, 25 mai, programul va începe de la ora 11:00, tot cu muzică de promenadă. De la ora 16:00, vor avea loc spectacole de dans și muzică populară susținute de ansamblul Junii Țării Bârsei. Urmează un recital de muzică folk susținut de Hoinarii Craiului, Piticu, Grupul Vocelis și Claudiu Benga. Seara se va încheia cu un concert extraordinar al trupei TAXI, urmat de muzică de promenadă. Duminică, 26 mai, vom avea parte de un concurs de gătit în cadrul Festivalului ZUP-ului, începând cu ora 10:00. Totul va continua cu un program special pentru copii susținut de Oaki Club Brașov. De la 14:00, ne vor impresiona grupele de Cheerleaders, iar Clubul Elevilor Râșnov va oferi un spectacol de dansuri moderne. În continuare, vor avea loc și recitaluri de muzică populară susținute de George Muraru, Ansamblul Folcloric Mugurelul din Râșnov, corista Corboș Elise, ANGELA RUSU și Cătălin Lăcătuș. Seara se va încheia cu muzică de promenadă. Invităm locuitorii și vizitatorii să participe la aceste evenimente și să se bucure de atmosfera de sărbătoare pe care o aduc în orașul nostru. Dacă vreți să fiți la curent cu evenimentele din Râșnov, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook, unde veți găsi și alte știri interesante și în care puteți intra în comunitatea noastră printr-un like. Veniți să ne distram împreună la Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP!
Image Description

Recente din mehedinti

-
-

18:15

Institutul Național de Științe ale Sălii, licee, se va desfășura la Deva, 18-19 mai 2024

La Olimpiada Nationala a Sahului Scolar, judetul va fi reprezentat de doi elevi talentati: Rosca Mario de la Colegiul National Traian si Chiosa Adriana de la Liceul de Arta I.St. Paulian. Cei doi se vor alatura altor participanti din intreaga tara in acest weekend, la Deva, unde va avea loc faza nationala a competitiei. Evenimentul se va desfasura la Colegiul National Decebal. Printre participantii de la aceasta competitie se numara si Petrescu Andreea, care a fost campioana judeteana a Mehedinti si medaliata cu bronz la Olimpiada Nationala a Sahului Scolar acum 3 ani. Petrescu Andreea este acum legitimata la Sah Club Drobeta si va reprezenta cu mandrie judetul la aceasta competitie de prestigiu. Olimpiada Nationala a Sahului Scolar este o competitie de prestigiu, care isi propune sa promoveze si sa dezvolte abilitatile si pasiunea pentru sah in randul tinerilor. Participarea la acest eveniment este o oportunitate unica pentru cei mai buni jucatori din intreaga tara sa isi demonstreze talentul si sa se intalneasca cu alti pasionati de sah. Rosca Mario, Chiosa Adriana si Petrescu Andreea au pregatit intens pentru aceasta competitie, sub supravegherea antrenorilor lor. Ei au concurat cu succes la nivel judetean si sunt acum gata sa concureze cu cei mai buni jucatori din tara. Reprezentantii judetului Mehedinti vor face tot ce le sta in putinta pentru a obtine rezultate impresionante si a aduce onoare judetului lor. Sunt convinsi ca sunt pregatiti sa infrunte orice provocare si isi doresc sa castige medalii la aceasta competitie nationala de prestigiu. Acest weekend va fi unul plin de emotii si concentrare pentru cei trei elevi mehedinteni, care spera sa obtina rezultate de top si sa isi demonstreze calitatile si talentul la aceasta competitie de sah. Judetul Mehedinti este mandru de talentul si ambitia elevilor sai si le ureaza mult succes in cadrul acestei competitii nationale.
Image Description

16:40

Șoferi drogați implicați în accident pe centura ocolitoare a Severinului, scandal între fiu și tânărul vinovat. Polițiștii au fost atacați cu mașina autospeciala de poliție.

Un scandal a avut loc pe centura ocolitoare a Severinului, în urma unui accident rutier în care au fost implicați doi șoferi drogați, o femeie de 48 de ani și un tânăr de 18 ani. Femeia a consumat amfetamine, iar tânărul cannabis. Fiul femeii a venit la locul accidentului și s-a luat la ceartă cu tânărul vinovat de producerea acestuia, declanșând astfel un scandal. Pentru a calma situația, polițiștii au îndepărtat tânărul din zonă, dar acesta a lovit cu mașina autospecială de poliție și a fugit de la locul accidentului. Bărbatul este acum căutat de poliție și va fi amendat și tras la răspundere pentru fapta sa. În urma accidentului, femeia și alte două persoane, de 50 și respectiv 52 de ani, au fost rănite și au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. Starea lor de sănătate este neclară. Potrivit autorităților, accidentul s-a produs din cauza consumului de droguri al celor doi șoferi, care se aflau sub influența substanțelor interzise în momentul în care au intrat în coliziune. Poliția cere tuturor șoferilor să fie responsabili și să respecte legea în trafic, pentru a evita astfel de tragedii. În ceea ce privește fiul femeii, acesta a fost dus la secția de poliție pentru a fi audiat și pentru a depune mărturie în ancheta care va determina circumstanțele exacte ale accidentului. Autoritățile au transmis un mesaj clar că violența și comportamentul irresponsabil pe drumurile publice nu vor fi tolerate. Momentan, traficul în zona centurii ocolitoare a Severinului este perturbat din cauza acestui incident grav, iar poliția recomandă șoferilor să găsească rute alternative până când se va putea restabili circulația în siguranță. Autoritățile fac apel la responsabilitate și bună cooperare din partea tuturor participanților în trafic, pentru a evita astfel de evenimente nefericite în viitor.
Image Description

15:19

GRĂDINIȚA NUMĂRUL 7, MODERNIZATĂ CU FONDURI EUROPENE

Încă o unitate de învățământ preșcolar din municipiul Drobeta-Turnu Severin a intrat în proces de reabilitare și modernizare! Este vorba de Grădinița nr.7, unde au început lucrările de renovare energetică a unității de învățământ. Întreaga clădire va fi termoizolată, va fi schimbată tâmplăria, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate panouri solare și fotovoltaice iar instalațiile de iluminat vor fi modernizate. În plus, unitatea va fi adusă la standardele privind siguranța la incendii, prin instalații de detecție, iluminat de siguranță și instalație de hidranți interiori și exteriori, inclusiv o scară exterioară pentru urgențe. „Vorbim de o reabilitare energetică a acestei clădiri, ne propunem scăderea consumului energetic, dar în același timp avem grijă ca întreaga clădire să îndeplinească toate condițiile de funcționare, în special în ceea ce privește securitatea la incedii, iar în acest sens noi avem o colaborare foarte bună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Drobeta și le mulțumesc pe această cale.” A declarat Marius Screciu, primarul orașului Drobeta-Turnu Severin. Proiectul, în valoare de aproape 6 milioane de lei, fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, mai cuprinde și instalare unei stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare. „Se reabilitează integral grădinița, începând de la schimbarea învelitorii și schimbarea acoperișului, se anvelopează grădinița, se schimbă instalațiile sanitare, electrice, termice, se vor monta panouri fotovoltaice, panouri solare, se va monta o stație electrică de încărcare”, a precizat Cosmin Popescu, reprezentantul firmei care se ocupă de realizarea lucrărilor. La Grădinița nr.7 din Drobeta-Turnu Severin își desfășoară activitatea aproape 300 copii și cadre didactice. Clădirea, veche de aproape 50 de ani a fost renovată în urmă cu 23 de ani, iar de atunci nu s-au mai realizat lucrări de modernizare. „Pentru copiii noștri dar și pentru personalul nostru este o veste extraordinară, clădirea fiind foarte veche și niciodată nu a fost reabilitată din punct de vedere energetic. Încălzirea pe timpul iernii era costisitoare, iar vara ne era foarte greu să menținem o temperatură optimă în săli. Ne bucurăm că după această renovare vom desfășura activitatea în cele mai bune condiții”, a transmis Ionela Bușe, directorul Grădiniței nr.7 din Drobeta-Turnu Severin. Lucrări similare au fost realizate de municipalitate, în ultimii ani, și la Grădinița nr. 3, Grădinița nr.19, și Grădinița nr. 29, în viitorul apropiat urmând să înceapă reabilitarea Grădiniței nr.20, Grădiniței nr.21 și 22 din Drobeta-Turnu Severin.
Image Description

Reclame

-
-

Vremea

-
-
mehedinti WEATHER

Schimb valutar

-
-

Redactie

-
-
Stiri din mehedinti
office@stiridinmehedinti.ro
0723222111

Evenimente

-
-
Image Description
Evenimente

Șoferi drogați implicați în accident pe centura ocolitoare a Severinului, scandal între fiu și tânărul vinovat. Polițiștii au fost atacați cu mașina autospeciala de poliție.

Un scandal a avut loc pe centura ocolitoare a Severinului, în urma unui accident rutier în care au fost implicați doi șoferi drogați, o femeie de 48 de ani și un tânăr de 18 ani. Femeia a consumat amfetamine, iar tânărul cannabis. Fiul femeii a venit la locul accidentului și s-a luat la ceartă cu tânărul vinovat de producerea acestuia, declanșând astfel un scandal. Pentru a calma situația, polițiștii au îndepărtat tânărul din zonă, dar acesta a lovit cu mașina autospecială de poliție și a fugit de la locul accidentului. Bărbatul este acum căutat de poliție și va fi amendat și tras la răspundere pentru fapta sa. În urma accidentului, femeia și alte două persoane, de 50 și respectiv 52 de ani, au fost rănite și au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. Starea lor de sănătate este neclară. Potrivit autorităților, accidentul s-a produs din cauza consumului de droguri al celor doi șoferi, care se aflau sub influența substanțelor interzise în momentul în care au intrat în coliziune. Poliția cere tuturor șoferilor să fie responsabili și să respecte legea în trafic, pentru a evita astfel de tragedii. În ceea ce privește fiul femeii, acesta a fost dus la secția de poliție pentru a fi audiat și pentru a depune mărturie în ancheta care va determina circumstanțele exacte ale accidentului. Autoritățile au transmis un mesaj clar că violența și comportamentul irresponsabil pe drumurile publice nu vor fi tolerate. Momentan, traficul în zona centurii ocolitoare a Severinului este perturbat din cauza acestui incident grav, iar poliția recomandă șoferilor să găsească rute alternative până când se va putea restabili circulația în siguranță. Autoritățile fac apel la responsabilitate și bună cooperare din partea tuturor participanților în trafic, pentru a evita astfel de evenimente nefericite în viitor.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

ACCIDENT GRAV ÎN BUCURA, MEHEDINȚI - UN ȘOFER A FOST ÎNCARCERAT ȘI EXTRAS DE POMPIERI

Un accident grav de circulație s-a produs în După-amiaza aceasta în localitatea Bucura din județul Mehedinți. Potrivit autorităților, un autotren și o autoutilitară s-au ciocnit, iar un bărbat a rămas blocat în urma impactului. Pompierii au intervenit de urgență pentru a-l scoate pe acesta din mașina distrusă și a-l transporta la spital. Potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții Stației de Pompieri Vânju Mare, două echipaje au fost trimise la locul accidentului, unul dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și unul cu o ambulanță SMURD. Cei implicați în accident au fost un autotren și o autoutilitară care circulau pe raza localității Bucura. O singură persoană a fost rănită în urma coliziunii, un bărbat care a rămas blocat în autoturismul distrus. Pompierii au acționat rapid și l-au extras din mașină cu ajutorul unor echipamente speciale de descarcerare. Omnul, care era conștient, a fost preluat de către echipajul SMURD și a fost dus de urgență la Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mehedinți, victima accidentului se află în afara oricărui pericol și primește îngrijiri medicale la spital. Cauzele exacte ale accidentului sunt încă necunoscute, dar poliția a început o anchetă pentru a stabili cu precizie ce s-a întâmplat.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Protest la Serviciul Arhivelor Naționale din județ! Angajații cer drepturi egale de salarizare.

Angajații de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale au organizat un protest spontan în semn de solidaritate cu colegii lor din alte instituții similare din țară. Aceștia denunță discriminarea salarială din cadrul instituțiilor lor. Potrivit declarațiilor făcute de protestatari, ei nu se mai simt respectați și valorizați pentru munca lor în urma diferențelor salariale între instituțiile similare din țară. Angajații cer o remunerare egală pentru aceeași muncă prestată. Protestul a început în această dimineață și va continua până când autoritățile vor lua în considerare cererile lor. Angajații speră să primească un răspuns prompt în privința acestei probleme care afectează nu doar ei, ci întreaga industrie arhivistică din țară. În cadrul protestului, angajații au afișat bannere cu mesaje precum "Vrem să fim plătiți corect pentru munca noastră!", "Stop discriminării salariale!" și "Solidaritate în lupta pentru drepturile noastre!". Aceștia au scandat și lozinci prin care își exprimau nemulțumirile și își cereau drepturile. Reprezentanții instituției au declarat că sunt conștienți de situația și că vor face tot posibilul să găsească o soluție viabilă pentru a remedia aceste neajunsuri. Cu toate acestea, protestatarii sunt hotărâți să continue acțiunile lor până când vor obține un răspuns clar și concret din partea autorităților. Această situație este una alarmantă, mai ales în contextul în care Serviciul Județean al Arhivelor Naționale joacă un rol important în păstrarea patrimoniului cultural și istoric al țării. Angajații, în calitate de responsabili cu arhivele naționale, merită să fie plătiți corect și să primească recunoașterea meritată pentru munca lor. Această problemă trebuie rezolvată cât mai curând posibil, astfel încât angajații să se poată concentra pe activitatea lor fără să fie afectați de neajunsuri salariale. Sperăm ca autoritățile să ia măsuri urgente în vederea soluționării acestei situații și să își arate sprijinul și recunoștința față de munca depusă de angajații din Serviciul Județean al Arhivelor Naționale.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Inaugurarea Sediu Nou al Asociației Județene de Fotbal din Mehedinți

A fost inaugurată noua sediu al Asociației Județene de Fotbal Mehedinți, situată în Bazinul de Înot Drobeta. Într-o atmosferă festivă, evenimentul a avut loc în prezența unor personalități importante din domeniul fotbalului. Printre aceștia s-au numărat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, primarul municipiului Drobeta-Turnu Severin, Marius Screciu și reprezentantul Federației Române de Fotbal, Aurel Ionescu. Invitat de onoare la inaugurare a fost Luis Moisescu, președintele Asociației Județene de Fotbal Mehedinți. Acesta a fost cel care a modernizat și utilat noul sediu, demonstrând angajamentul și pasiunea sa pentru fotbal. Președintele Georgescu nu a ezitat să îl felicite pentru munca sa și să îi ureze mult succes în activitate. De asemenea, acesta a exprimat speranța că în viitorul apropiat, județul Mehedinți va deveni un furnizor de jucători talentați pentru fotbalul național. La eveniment a fost prezent și Flavius Stoican, unul dintre cei mai faimoși fotbaliști mehedințeni care a strălucit atât ca sportiv, cât și ca antrenor. Aceasta a fost o oportunitate pentru cei prezenți să își amintească de performanțele sale și să îl aplaude pentru contribuția sa la dezvoltarea fotbalului mehedințean. Noul sediu al Asociației Județene de Fotbal Mehedinți reprezintă un important pas înainte pentru acest sport în județ. Cu un spațiu modern și bine echipat, se speră că se vor putea desfășura activități și competiții fotbalistice de înalt nivel în Mehedinți. Cu siguranță, această inaugurare marchează un nou început promițător pentru fotbalul local.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Un tren a lovit mortal o femeie în Prunișor, în timp ce aceasta traversa șinele

Un tren marfar a lovit o femeie în vârstă de 60 de ani în apropierea stațiilor Prunișor și Gârnița, în timp ce acesta circula dinspre Drobeta Turnu Severin spre Craiova. Din nefericire, femeia și-a pierdut viața pe loc în urma impactului. Trenul aparține unui operator privat, iar accidentul a avut loc în această dimineață. La fața locului, echipe de pompieri, Serviciul de Ambulanță și poliția au intervenit imediat pentru a acorda primul ajutor și pentru a face cercetări. Din păcate, nicio măsură de resuscitare nu a putut salva viața femeii, iar medicii au constatat decesul acesteia. Potrivit primelor informații, femeia se deplasa pe jos pe lângă șine, când a fost lovită de trenul care circula cu viteză. Conform autorităților, este posibil ca femeia să nu fi auzit sunetul alertelor, deoarece purta căști pentru a asculta muzică. Traficul feroviar între Drobeta Turnu Severin și Craiova a fost afectat de acest tragic accident, iar autoritățile fac apel la cetățeni să evite deplasările cu trenul în zonă până la deblocarea situației. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar o anchetă va fi inițiată pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului. Momentan, se estimează că acesta s-a produs din cauza neatenției pietonului. Compania feroviară responsabilă cu gestionarea trenurilor pe această rută a emis un comunicat de presă în care își exprimă regretul față de acest incident nefericit și promite că va lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de accidente în viitor.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Caravana medicală în Mehedinți: îngrijiri pentru sănătatea localnicilor, eveniment organizat de "Lions Club București Cosmopolitan" și "Doctori Pentru Sanatate

Sute de persoane s-au prezentat la o caravana medicala organizata in Mehedinți de Lions Club București Cosmopolitan si asociatia Doctori pentru Sanatate, cu sprijinul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila si a Consiliului Judetean Mehedinți. Caravana medicala a durat doua zile si a avut ca scop depistarea unor eventuale afectiuni in faza incipienta prin realizarea de investigatii la centrele amenajate in Cujmir și Eșelnița. Personalul medical din centrele universitare din Romania, impreuna cu mai multi medici de familie din Mehedinți, au acordat servicii medicale in mai multe specialitati, precum oftalmologie, urologie, ginecologie, cardiologie, ORL, diabet și nutriție. Conform protocolului proiectului, fiecare persoana a fost evaluata si a primit tratament pentru afectiunile descoperite. Scopul caravanei a fost ca pacientii sa poata fi tratati mai usor, mai ieftin si mai putin dureros prin depistarea afectiunilor in faza incipienta. Aladin Georgescu, presedintele Consiliului Județean Mehedinți, a transmis un mesaj de multumire pentru voluntari, medicii din Mehedinți si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, precum si pentru coordonatorul Lions Club Drobeta Turnu Severin, Monica Moț, pentru initiativa de a aduce caravana medicala in Mehedinți. El a subliniat importanta prevenirii in sanatatea publica din Romania si a sustinut ca astfel de campanii pot sprijini depistarea importanta a bolilor in faza incipienta pentru tratamentele mai eficiente si mai putin costisitoare. Din partea organizatorilor, s-a transmis un mesaj de multumire catre comunitatea din Mehedinți pentru participarea activa la caravana medicala si in incurajarea prevenirii bolilor in sanatatea publica. In plus, ei au anuntat ca intentioneaza sa desfasoare astfel de actiuni si in viitor, pentru binele si sanatatea comunitatii. Sursa: caravana medicala Mehedinți, organizata de Lions Club București Cosmopolitan si Asociația Doctori pentru Sanatate.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Accident grav în Bucura: șofer încarcerat și salvat cu ajutorul pompierilor

Un accident rutier a avut loc astăzi în localitatea Bucura, din județul Mehedinți. Potrivit informațiilor primite, un autotren și o autoutilitară au fost implicate, iar o persoană a rămas blocată în urma impactului. La fața locului au intervenit două echipaje din Stația de Pompieri Vânju Mare, cu o autospecială dotată cu un modul de descarcerare, precum și o ambulanță SMURD. Echipajele de salvatori au acționat prompt și au reușit să descarcereze victima, un bărbat care se afla în stare de conștiență. Cu ajutorul accesoriilor din dotare, acesta a fost extras din mașină și predat echipajului SMURD pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate. Ulterior, victima a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe de la Drobeta Turnu Severin pentru investigații și tratament. Din fericire, starea bărbatului este stabilă, iar medicii sunt optimiști în ceea ce privește evoluția sa. Cauza accidentului este încă necunoscută și urmează să fie stabilită de către autorități. În prezent, polițiștii se află la fața locului pentru a lua declarații și a efectua cercetări amănunțite. Reamintim șoferilor să respecte regulile de circulație și să fie atenți la drum, pentru a evita astfel de situații neplăcute. De asemenea, le mulțumim echipajelor de intervenție pentru acțiunea lor promptă și eficientă în acest caz.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Polițiștii Mehedinți, alături de parteneri, desfășoară activități preventive în școlile din județ pentru siguranța elevilor

Campanie de prevenire a violenței în școli: IPJ Mehedinți colaborează cu partenerii săi pentru a asigura siguranța elevilor. Polițiștii Biroului Siguranța Școlară din județul Mehedinți desfășoară activități preventive și educative în unitățile de învățământ în cadrul campaniei "Săptămâna școala în siguranță". Alături de polițiști, în activități participă și parteneri precum C.J.R.A.E. Mehedinți, I.S.J. Mehedinți, C.P.E.C.A. Mehedinți și Penitenciarul Dr.Tr.Severin. Scopul acestor activități este de a preveni bullying-ul, cyberbullying-ul și orice formă de violență în școli. Elevilor din unitățile de învățământ gimnazial și liceal li se vor prezenta, în funcție de vârstă, consecințele unui comportament violent, dar și instrumentele și tehniciile non-violente de soluționare a conflictelor. De asemenea, vor fi învățați cum să reacționeze în situații în care se confruntă cu manifestări agresive ale altor persoane. "Este important să le oferim elevilor noștri educația și resursele necesare pentru a preveni și a gestiona violența în școli", a afirmat reprezentantul IPJ Mehedinți. În cadrul acestor activități, polițiștii vor discuta și despre pericolul consumului de substanțe interzise precum și despre consecințele legale ale faptelor antisociale săvârșite de minori. Este esențial să înțeleagă că orice faptă antisocială poate avea repercusiuni serioase în sistemul legal." În concluzie, prin intermediul acestei campanii, polițiștii și partenerii lor urmăresc să aducă un plus de siguranță și să promoveze comportamente non-violente în școli, pentru a asigura un mediu propice învățării și dezvoltării armonioase a elevilor.

Citeste mai mult

nationale

-
-
Image Description

Miron Cozma: „Care Mineriadă? Nu a existat Mineriadă”

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. El le-a declarat jurnaliștilor că „nu a existat mineriadă” și că el nu a fost în București pe 13 iunie 1990, când s-au declanșat violențele împotriva manifestanților din Piața Universității. „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, i-a certat Miron Cozma pe jurnaliştii prezenţi la Parchet, care l-au întrebat pe fostul lider al minerilor despre implicarea sa în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti, potrivit Agerpres. În acest dosar sunt urmăriţi penal fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre. Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă. Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei. Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma. Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane. În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară. Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Citeste mai mult

Image Description

Coliziune între două nave în Marea Neagră: 8 marinari salvați de echipaj și transportați în Bulgaria

Dreptul la un singur incar O navă a naufragiat în Marea Neagră după o coliziune cu o altă navă și a fost găsită în portul Varna din Bulgaria. Ancheta procurorilor constănțeni a dezvăluit că ambarcațiunea care a supraviețuit este, de fapt, cea care a provocat accidentul. Din cei 11 marinari aflați la bordul navei scufundate, opt au fost salvați de echipajul celuilalt vapor și duși în siguranța. Din păcate, trei marinari sunt încă dispăruți. Potrivit procurorului general Mihaela Elena Mergeane, nava scufundată nu a acordat prioritate celorlalte și s-au lovit. În urma accidentului, echipajul navei salvatoare a continuat drumul către Bulgaria, dar a fost nevoit să declare incidentul la primul port de escală. Acesta a fost Varna, unde ambarcațiunea a fost observată cu semne vizibile de avarii în partea din față. Autoritățile au reluat operațiunile de căutare a celor trei marinari dispăruți, însă până în prezent nu au fost găsiți. După finalizarea anchetei, cei opt marinari supraviețuitori vor fi repatriați în țările lor de origine. Incidentul a avut loc în afara mării teritoriale a României, astfel că echipajul navei salvatoare a declarat evenimentul în primul port de escală, conform obligațiilor legale. Potrivit directorului ANR Cosmin Dumitrache, acest port a fost Varna. Astfel, după ce operațiunile de căutare vor lua sfârșit, autoritățile române vor continua ancheta pentru a stabili cu exactitate cauzele accidentului și pentru a lua măsurile legale necesare. Până atunci, navele care trec prin Marea Neagră sunt îndemnate să fie mai vigilenți și să acorde prioritate celorlalte ambarcațiuni pentru a evita astfel de incidente tragice.

Citeste mai mult

Image Description

Cum să te asiguri că vei naște în siguranță? Aspectele care fac diferența

Aducerea pe lume a unui copil este un moment mult așteptat, unic pentru fiecare mămică. Emoțiile și grijile care le încearcă pe viitoarele mame sunt cât se poate de firești, iar modul și condițiile în care va decurge nașterea sunt doar câteva dintre preocupările care le frământă. Pentru o naștere în siguranță și în cele mai bune condiții de confort, de care fiecare mămică să-și aducă aminte cu drag chiar și peste ani, alegerea maternității potrivite este foarte importantă. De cele mai multe ori, sarcina și nașterea decurg fără probleme. Însă există și situații în care gravida prezintă unele riscuri, care pot declanșa o naștere prematură sau pot duce la anumite complicații. Astfel, pentru sarcinile cu risc, este necesară monitorizarea sarcinii mult mai atentă, prin consultații mai frecvente, uneori și prin investigații suplimentare, avansate, în funcție de recomandarea medicului obstetrician. În cazul apariției unor complicații în timpul sarcinii, viitoarea mămică trebuie să se asigure că va naște într-o maternitate care dispune de toate dotările necesare și de o echipă medicală experimentată, pentru a gestiona cu succes situațiile neprevăzute. Maternitatea SANADOR este parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară – Spitalul Clinic SANADOR. În acest fel, viitoarea mămică beneficiază de o abordare multidisciplinară și de tratamentul potrivit, iar nou-născutul primește cele mai bune îngrijiri de specialitate imediat ce vine pe lume. La SANADOR, gravidele beneficiază de monitorizare completă a sarcinii, prin consultații de specialitate asigurate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, prin analize de laborator, screening prenatal, ecografii de sarcină, morfologii fetale și chiar prin testare genetică, atunci există indicație în acest sens. Pentru o naștere în deplină siguranță și confort, viitoarele mame care aleg Maternitatea SANADOR au acces la un bloc de nașteri modern, cu trei săli aseptice, și pot să opteze pentru cazare în rezerve single sau duble cu rooming-in pentru nou-născuți. Bebelușii primesc cele mai bune îngrijiri în Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic SANADOR. Prematurii sau nou-născuții cu probleme de sănătate sunt atent monitorizați în Secția de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu echipamente performante, menite să susțină funcțiile vitale ale copilului și să asigure adaptarea mult mai ușoară la viața extrauterină. Secția de Terapie Intensivă este acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă, o garanție a serviciilor medicale avansate pe care le asigură pacienților.

Citeste mai mult

Image Description

Creşterea nivelului mării amenință mai mult de o treime din zonele umede de pe țărmul Mării Mediterane (studiu)

Mai mult de o treime din zonele umede din bazinul mediteraneean sunt ameninţate de riscul de a fi acoperite de apa mării din cauza schimbărilor climatice, arată datele unui studiu ştiinţific, care avertizează că această evoluție ar putea distruge un habitat preţios pentru păsările din zonele costiere. Zonele umede din regiunile de coastă se numără printre regiunile cele mai ameninţate de schimbările climatice: din cauza creşterii nivelului apei, mai mult de o jumătate dintre ele, la nivel mondial, ar putea să dispară sub apă până în 2100, au arătat deja o serie de studii precedente. Noul studiu, publicat în revista Conservation Biology, a realizat o modelare computerizată a viitoarelor riscuri de submersiune în funcţie de diverse scenarii alcătuite de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) pentru 938 de situri costiere din bazinul mediteraneean, scrie Agerpres. Cercetarea a dezvăluit că 34,4% dintre aceste situri, adică 320 de zone umede costiere, sunt ameninţate cu dispariţia până în 2100 de creşterea nivelului mării, chiar şi în cele mai optimiste scenarii climatice (cu o încălzire a climei globale de +1,8 grade Celsius). În scenariile pesimiste (încălzire de +4,4 grade Celsius), numărul acestor situri ameninţate ar putea urca la 495, reprezentând mai mult de jumătate din totalul zonelor umede costiere. Parcul natural regional Camargue, cea mai mare zonă umedă din Franţa, „s-ar putea confrunta, de exemplu, cu submersiunea unei suprafeţe de teren echivalentă cu de patru ori suprafaţa Parisului”, a precizat într-un comunicat Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, care a participat la realizarea noului studiu alături de Institutul de cercetare pentru conservarea zonelor umede mediteraneene din Tour du Valat. Aceste zone ameninţate includ între 54,1% şi 60,7% din siturile de importanţă internaţională pentru păsările acvatice, cum ar fi flamingo, avocetă şi raţă-pestriţă, în special în timpul perioadelor de iernare şi de cuibărit. Deoarece aceste păsări nu dispun de un habitat alternativ, noile ameninţări ar putea „afecta negativ” numărul lor şi ecosistemele asociate acestora. „Aceste cifre sunt fără îndoială subestimate”, notează autorii studiului, subliniind că numeroase zone costiere, mai ales din Spania, nu au fost incluse şi că alte ameninţări (eroziune costieră, salinizare, supraturism) nu au fost luate în calcul. Din toate aceste motive, ei recomandă „punerea urgentă în aplicare a unor măsuri de adaptare” în aceste situri, cum ar fi construcţia unor diguri, şi, mai ales, a unor măsuri care să fie mai eficiente pe termen lung, precum implementarea unor soluţii bazate pe natură (fixarea dunelor cu ajutorul vegetaţiei) şi extinderea zonelor protejate pentru a combate în special urbanizarea necontrolată.

Citeste mai mult

Sport

-
-
Image Description
Sport

Institutul Național de Științe ale Sălii, licee, se va desfășura la Deva, 18-19 mai 2024

La Olimpiada Nationala a Sahului Scolar, judetul va fi reprezentat de doi elevi talentati: Rosca Mario de la Colegiul National Traian si Chiosa Adriana de la Liceul de Arta I.St. Paulian. Cei doi se vor alatura altor participanti din intreaga tara in acest weekend, la Deva, unde va avea loc faza nationala a competitiei. Evenimentul se va desfasura la Colegiul National Decebal. Printre participantii de la aceasta competitie se numara si Petrescu Andreea, care a fost campioana judeteana a Mehedinti si medaliata cu bronz la Olimpiada Nationala a Sahului Scolar acum 3 ani. Petrescu Andreea este acum legitimata la Sah Club Drobeta si va reprezenta cu mandrie judetul la aceasta competitie de prestigiu. Olimpiada Nationala a Sahului Scolar este o competitie de prestigiu, care isi propune sa promoveze si sa dezvolte abilitatile si pasiunea pentru sah in randul tinerilor. Participarea la acest eveniment este o oportunitate unica pentru cei mai buni jucatori din intreaga tara sa isi demonstreze talentul si sa se intalneasca cu alti pasionati de sah. Rosca Mario, Chiosa Adriana si Petrescu Andreea au pregatit intens pentru aceasta competitie, sub supravegherea antrenorilor lor. Ei au concurat cu succes la nivel judetean si sunt acum gata sa concureze cu cei mai buni jucatori din tara. Reprezentantii judetului Mehedinti vor face tot ce le sta in putinta pentru a obtine rezultate impresionante si a aduce onoare judetului lor. Sunt convinsi ca sunt pregatiti sa infrunte orice provocare si isi doresc sa castige medalii la aceasta competitie nationala de prestigiu. Acest weekend va fi unul plin de emotii si concentrare pentru cei trei elevi mehedinteni, care spera sa obtina rezultate de top si sa isi demonstreze calitatile si talentul la aceasta competitie de sah. Judetul Mehedinti este mandru de talentul si ambitia elevilor sai si le ureaza mult succes in cadrul acestei competitii nationale.

Articol postat în data 17 May 2024
Image Description
Sport

Școlarii de la Liceul de Artă "I. Șt. Paulian" din Drobeta Turnu Severin s-au întrecut în etapa județeană a ONS Șah!

Elevii de la Liceul de Artă "I. Șt. Paulian" din Drobeta Turnu Severin și-au demonstrat abilitățile șahiste în cadrul unui concurs organizat miercuri, 08 februarie. Aceștia au participat la etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la șah, adresată elevilor din clasele I-VIII și liceu, indiferent de gen. După o selecție riguroasă, elevii au concurat într-un sistem elvețian sub supravegherea profesorilor lor și a coordonatorului din partea Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, profesorul Tacotă Gheorghe. Arbitrajul a fost asigurat de Maestrul Internațional și Arbitrul Internațional Sandu Ștefan Marius. Județul Mehedinți a dat dovadă de talente în acest domeniu, obținând o medalie de bronz la olimpiada națională a anului precedent prin intermediul Andreei Petrescu de la Colegiul Național Traian. Astfel, speranțele sunt mari și în acest an pentru un rezultat similar. Iată clasamentul elevilor din etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la șah: [inserați clasamentul elevilor aici].

Articol postat în data 13 May 2024

Sanatate

-
-
Image Description
Sanatate

Campanie pentru sănătate în Mehedinți - Sute de persoane au beneficiat de servicii medicale gratuite în cadrul Caravanei medicale Lions Club.

În cadrul unei caravane medicale organizate în județul Mehedinți timp de două zile, sute de oameni au beneficiat de servicii medicale gratuite. Acțiunea a fost desfășurată de Lions Club București Cosmopolitan și Asociația "Doctori Pentru Sănătate" cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" și a Consiliului Județean Mehedinți. Personalul medical, format din medici din centre universitare din țară și medici de familie din Mehedinți, a consultat un total de 250 de persoane la centrele amenajate în localitățile Cujmir și Eșelnița. Specialitățile disponibile erau Oftalmologie, Urologie, Ginecologie, Cardiologie, ORL, Diabet și Nutriție. Fiecare pacient a fost supus mai multor investigații, cu scopul de a depista eventuale patologii în stadii incipiente. "A fost o acțiune extraordinară", a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu. "Am mers la Eșelnița pentru a le mulțumi voluntarilor implicați, pentru a-i asigura de tot respectul meu și pentru că îmi doresc să desfășurăm astfel de acțiuni și în viitor." El a mai adăugat că le mulțumește și medicilor din Mehedinți, reprezentanților Direcției de Sănătate Publică și coordonatorului "Lions Club" Drobeta Turnu Severin, Monica Moț, pentru inițiativa de a aduce Caravana Medicală în județ. Prevenția este o problemă importantă în sistemul de sănătate din România, iar această campanie desfășurată în Mehedinți ajută la identificarea bolilor în stadii incipiente, când tratamentul este mai ușor, mai ieftin și mai puțin dureros. Mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Mehedinți este că astfel de acțiuni trebuie să continue și în viitor pentru a sprijini capacitatea de diagnosticare și tratament în comunitățile locale.

Articol postat în data 14 May 2024
Image Description
Sanatate

Protestele publice determină Guvernul danez să renunțe la legea controversată a vaccinărilor obligatorii

Legea daneză privind vaccinările obligatorii este abandonată după protestele cetățenilor. Această decizie vine în urma unui val de nemulțumiri și revolte în rândul populației față de așa-numita „lege a epidemiei”, care permitea autorităților să impună măsuri de carantină obligatorie pentru persoanele infectate cu boli periculoase. Potrivit presei locale, legea avea în vedere și posibilitatea vaccinării obligatorii pentru anumite grupuri de persoane, dar această prevedere a stârnit cea mai mare reacție negativă din partea cetățenilor. Un articol dintr-un ziar local a subliniat că „oamenii care refuză cele de mai sus pot – în unele situații – să fie constrânși prin detenție fizică, cu poliția permisă să asiste.” Această declarație a provocat indignarea populației și a dus la organizarea unor proteste masive, care au continuat timp de nouă zile consecutive în multiple orașe din Danemarca. În urma acestor manifestații și a presiunilor din partea oponenților legii, guvernul danez a luat hotărârea de a renunța la aceasta. Legea a fost abandonată, iar autoritățile au anunțat că vor căuta alte soluții pentru combaterea bolilor periculoase. Mulți cetățeni au salutat decizia guvernului, temându-se că implicarea obligatorie a statului în privința vaccinării ar putea afecta libertățile și drepturile individuale. Însă, nu toți sunt de acord cu abandonarea legii. Unii susțin că este crucial să existe măsuri coercitive pentru a asigura sănătatea publică și că renunțarea la această lege ar putea avea consecințe negative în lupta împotriva bolilor periculoase. În ciuda acestor opinii divergente, renunțarea la legea vaccinărilor obligatorii este un pas important pentru promovarea libertăților individuale și pentru reafirmarea dreptului fiecărui cetățean de a decide asupra propriei sănătăți. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum va gestiona guvernul danez situațiile de urgență legate de posibile epidemii în viitor.

Articol postat în data 13 May 2024
Image Description
Sanatate

Dezbatere despre siguranța vaccinurilor: Există un "număr magic" înainte ca un produs să fie rechemat?

Un număr de evenimente adverse peste limită duce la retragerea unui produs experimental Furtuna vaccinei. Sunt un milion sau doar 576? Recent, numărul de evenimente adverse asociate cu vaccinarea a stârnit preocupări și dezbatere în ceea ce privește siguranța produselor medicale. În timp ce unele persoane susțin că riscurile sunt justificate de beneficiile vaccinării, alții sunt îngrijorați și cer informații transparente și acțiune din partea autorităților. Într-un articol de opinie semnat de Katarina Lindley, medic și profesor de medicină sportivă, aceasta întreabă retoric: "care este numărul magic înainte ca un produs experimental să fie rechemat?" Această întrebare este una retorică, deoarece, în opinia sa, existența unui număr magic ce ar justifica retragerea unui produs este exclusă și de necrezut atunci când viețile oamenilor sunt în joc. Această discuție vine în contextul unor preocupări mari privind siguranța vaccinurilor și a produselor medicale în general. Există, desigur, riscuri în orice tratament medical, însă când este vorba despre viețile oamenilor, acestor riscuri li se acordă o atenție deosebită și este nevoie de transparență și informații precise pentru a lua măsuri de prevenire și protecție. Katarina Lindley amintește de scandalul vaccinului rotavirus care a dus la retragerea lui de pe piață în urma a doar 15 cazuri de invaginație la copii. Această afirmație, deși nu este susținută de nicio sursă, își atinge scopul: acela de a sublinia faptul că chiar și un număr mic de evenimente advers poate fi suficient pentru ca un produs să fie rechemat. Însă adevărata întrebare pe care medicul o adresează publicului este: "care este numărul de evenimente adverse pe care suntem dispuși să-l acceptăm?" În acest context, Lindley atrage atenția asupra consecințelor vaccinării controversate și asupra riscurilor pe care aceasta le implică. Sunt puse sub semnul întrebări realitatea sindromului morții subite a adultului care, dintr-un fenomen rar, a devenit un termen la ordinea zilei. Dincolo de riscul până de curând ignorat, medicul vorbește despre mame, tați, bunici, unchi, mătuși, care își fac griji pentru sănătatea lor și a celor pe care-i iubesc. Aceasta este realitatea, iar medicul își exprimă speranța sinceră că publicul va înțelege cât de importantă este fiecare viață în parte și câte eforturi trebuie să facem pentru a le proteja. Lindley conchide articolul cu un mesaj puternic, invocând cuvintele lui Haruki Murakami: "Când ieși din furtună, nu vei mai fi aceeași persoană care a intrat", semnificând faptul că experiențele din aceste momente ne schimbă într-o manieră pe care poate nu o putem conștientiza pe moment. Invocând natura sensibilă a acestei situații, medicul subliniază importanța de a evalua fiecare situație medicală și a ține cont de realitatea din în cazul fiecărei persoane în parte, în cazul utilizării de produse medicale. Ca medic ce vede implicațiile negative ale vaccinării, Lindley lansează un apel sincer la celelalte persoane să-și pună astfel de întrebări și să ia în considerare toate perspectivele înainte de a lua decizii importante pentru sănătatea lor și a celor dragi. Viața nu poate fi păstrată de un număr de cazuri, sau de un număr magic, ci prin înțelepciunea și dragostea cu care abordăm fiecare situație. Alăturându-se medicului în luptă, mesajul său rămâne puternic și strălucitor în inimile celor care au luat cunoștință de pledoaria sa.

Articol postat în data 13 May 2024
Image Description
Sanatate

Spitalul din Severin oferă posturi pentru medici, inclusiv specializări ca obstetrică, neurologie și boli infecțioase. Aplicați acum! (Sursa: gov.ro)

Scoaterea la concurs a trei posturi de medic a fost anunțată de Spitalul de Urgență din Drobeta Turnu Severin. Sunt disponibile un post de medic specialist în obstetrică-ginecologie la Centrul Multifuncțional Vânju Mare, un post de medic specialist în neurologie și un post de medic specialist în boli infecțioase, toate pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă. Potrivit anunțului, condițiile necesare pentru a participa la concurs și pentru a ocupa postul sunt specificate în mod clar. Acestea includ: -[La Cabinetul Obstetrica-Ginecologie din cadrul Centrului Multifuncțional Vânju Mare] trebuie să fie specializat în obstetrică-ginecologie; -[la Secția Neurologie] este necesară specializarea în neurologie; -[la Secția Boli Infecțioase] este necesară specializarea în boli infecțioase. Potrivit sursei oficiale, aceste posturi au fost scoase la concurs și sunt disponibile pe termen nedeterminat. Persoanele interesate au posibilitatea de a ocupa funcții contractuale cu normă întreagă în cadrul spitalului, garantând astfel stabilitate și securitate profesională. Având în vedere importanța acestor posturi și a pozițiilor respective în cadrul spitalului nostru, ne așteptăm la o competiție puternică între candidați. Prin urmare, este important ca cei interesați să îndeplinească cerințele specifice și să se pregătească corespunzător pentru concursul care va avea loc în curând. Aceste posturi sunt o oportunitate excelentă pentru medicii care își doresc să lucreze într-unul dintre cele mai importante și respectate spitale din Drobeta Turnu Severin. Suntem în căutarea unor profesioniști dedicați care să aducă contribuții semnificative în îngrijirea sănătății pacienților noștri. Spitalul de Urgență din Drobeta Turnu Severin se angajează să ofere condiții de muncă excelente și să asigure un mediu profesional favorabil pentru cei care vor ocupa aceste posturi de medic specialist. Mai multe informații despre cerințele și procedura de aplicare pot fi găsite pe site-ul oficial al spitalului sau prin accesarea sursei anunțului, gov.ro/posturi vacante. Nu ratați această oportunitate unică de a face parte din echipa noastră medicală. Ne așteptăm cu nerăbdare la apariția candidaților cu calificări și experiență relevante. Aplicați acum și faceți un pas important în cariera dumneavoastră medicală!

Articol postat în data 13 May 2024
Image Description
Sanatate

Cântărețul de muzică country Lucas Guedes a decedat la vârsta de 32 de ani în urma unui atac de cord

Un cunoscut cântăreț de muzică country a încetat din viață la vârsta de 32 de ani, după ce a suferit un atac de cord. Lucas Guedes, originar din orașul Porto Ferreira, São Paulo, a decedat joi (4 august) după un al doilea atac de cord. Soția sa, Karina Santana, a confirmat această tristă veste pe Facebook prin intermediul unui mesaj emoționant. Potrivit mărturiilor Karinei, Lucas a avut probleme de sănătate încă de miercurea trecută (3), când a suferit primul atac de cord, urmat de un accident vascular cerebral. Starea sa s-a înrăutățit joi (4), când a suferit al doilea atac de cord și din păcate, nu a mai putut fi salvat. Lucas Guedes a fost un cântăreț talentat și iubit în industria muzicii country. Știrea morții sale neașteptate a șocat pe toți cei care l-au cunoscut și ascultat muzica sa. Detalii despre funeraliile artistului nu au fost încă dezvăluite, dar fanii și prietenii săi sunt invitați să-și ia rămas bun de la el. Prietenii și colegii lui Lucas au transmis și ei mesaje de condoleanțe și încurajare pentru familia și prietenii săi. Se pare că vestea plecării sale a fost una foarte tristă pentru toată lumea care l-a cunoscut și apreciat. Cu toții vor păstra amintirea lui Lucas Guedes, care va rămâne mereu în gândurile celor care l-au iubit și în sufletul celor care au apreciat muzica sa. Pierderea sa este una imensă pentru lumea muzicii, dar vom lăsa amintirea și muzica sa să ne aline durerea. Haideți să ne rugăm pentru odihna sa veșnică.

Articol postat în data 13 May 2024
Image Description
Sanatate

Angajarea Urgentă a Studenților în Spitale pentru Combaterea Pandemiei - Măsură Adoptată de Guvern

Guvernul României a aprobat un proiect de ordonanță de urgență care dă posibilitatea spitalelor de a angaja studenți de la facultățile de medicină și asistență medicală pentru a ajuta la limitarea răspândirii infecțiilor cu COVID-19. Propunerea a fost făcută de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și a fost adoptată în ședința de guvern din 18 noiembrie. Arafat a subliniat importanța acestei măsuri și a precizat că angajarea studenților poate contribui la suplimentarea forței de muncă din unitățile medicale implicate în lupta împotriva pandemiei. Conform noilor reguli, spitalele au permisiunea de a angaja studenți din anii 4, 5 și 6 de la facultățile de medicină și anii 3 și 4 de la facultățile de asistență medicală, care vor avea rolul de a oferi asistență medicală de bază și de a sprijini eforturile personalului medical. Această decizie vine în contextul în care sistemul medical se află sub o presiune intensă din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19, iar angajarea studenților poate fi o soluție pentru a face față acestei crize. Pe lângă ajutorul pe care îl vor aduce în perioada pandemiei, această propunere poate oferi și oportunități practice pentru studenții aflați la finalul studiilor, ajutându-i să acumuleze experiență și să se pregătească pentru situațiile reale din domeniul medical. Astfel, noua ordonanță adoptată de Guvern poate fi văzută ca o măsură eficientă pentru a combate pandemia și pentru a oferi oportunități pentru viitorii profesioniști din domeniul sănătății.

Articol postat în data 13 May 2024

Social

-
-
Image Description
Social

GRĂDINIȚA DIN SATUL NICOLAE BĂLCESCU, REABILITATĂ PENTRU COPII CU SPRIJINUL CONSILIULUI JUDEȚEAN MEHEDINȚI

Grădiniță reabilitată și teren de sport amenajat în satul Nicolae Bălcescu Copiii din satul Nicolae Bălcescu, localitatea aparținând de Primăria Orașului Vânju Mare, se bucură acum de o nouă grădiniță reabilitată și de un teren de sport cu gazon sintetic, în urma finalizării lucrărilor realizate cu fonduri de la bugetul local și cu sprijinul Consiliului Județean. Lucrările de reabilitare au inclus consolidarea clădirii, refacerea fațadei și a pereților interiori, precum și amenajarea grupului sanitar, astfel încât să ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea armonioasă a preșcolarilor. "Am fost alături de primarul Alexandru Mijaiche, viceprimarul Edi Tița, consilierii locali, precum și părinți și copii fericiți de noile condiții! Investim în educație pentru viitorul comunității!", a declarat Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți. De asemenea, cu sprijinul Consiliului Județean Mehedinți, a fost amenajat și un teren de sport cu gazon sintetic, oferind astfel copiilor ocazia de a practica activități sportive și de a se bucura de un mediu propice pentru dezvoltarea lor. Această investiție în educație și sport vine în beneficiul comunității și este un pas important în asigurarea unui viitor mai bun pentru copiii satului Nicolae Bălcescu.

Articol postat în data 16 May 2024
Image Description
Social

Crosul Severinului revine pe 25 mai! Va avea loc a patra ediție a evenimentului sportiv de la ora 10:00 organizată de Primăria Drobeta-Turnu Severin pentru iubitorii de mișcare în aer liber. Premii în bani și medalii pentru participanți, iar cei primii 500 de înscriși vor primi tricouri personalizate! Traseul va trece prin fața Palatului Culturii „Teodor Costescu” și pe lângă Cetatea Medievală, cu o scurtă variantă de 1km pentru copii. Înscrierile se fac prin e-mail sau personal la Primăria DT-S.

Sâmbătă, 25 mai, locuitorii orașului Drobeta-Turnu Severin sunt așteptați să ia parte la cea de-a patra ediție a Crosului Severinului. Anunțul a fost făcut de către Primăria municipiului, care organizează evenimentul sportiv pentru iubitorii de mișcare în aer liber. Crosul va avea loc de la ora 10:00 și va oferi participanților șansa de a câștiga nu doar premii în bani și medalii, ci și tricouri personalizate, oferite gratuit celor care se înscriu primii 500. Traseul crosului va începe în fața Palatului Culturii „Teodor Costescu” și va continua pe Bulevardul Dunării, trecând prin fața Cetății Medievale. Pentru cei mici, traseul va fi mai scurt, având o lungime de doar 1 kilometru. "Toți iubitorii de mișcare în aer liber sunt invitați să ia parte la cea de-a patra ediție a Crosului Severinului, care va avea loc sâmbătă, pe 25 mai, începând cu ora 10:00. Cei interesați se pot înscrie prin trimiterea unui e-mail la adresa cros2024@primariadrobeta.ro, unde trebuie să specifice numele, prenumele și vârsta, sau se pot înregistra personal la Serviciul Comunicare, Relații Externe și Promovare Imagine din cadrul Primăriei," au declarat reprezentanții Primăriei Drobeta-Turnu Severin. Evenimentul promite să aducă o zi plină de mișcare și distracție, într-o atmosferă plină de energie și bună dispoziție. Toți cei care vor să-și arate spiritul sportiv sunt încurajați să se înscrie și să ia parte la crosul care devine din ce în ce mai popular în rândul locuitorilor orașului. Cei care vor să participe trebuie să țină cont că înregistrarea se poate face până în ziua crosului, însă locurile sunt limitate. În prezent, Crosul Severinului este un eveniment așteptat cu mult entuziasm și încurajează mișcarea și un stil de viață sănătos. Cu numărul tot mai mare de participanți de la o ediție la alta, organizatorii se așteaptă la o participare în masă și în acest an. Primăria Drobeta-Turnu Severin face un apel la toți cei interesați să se înscrie și să ia parte la această sărbătoare a sportului. Așadar, pregătește-ți echipamentul sportiv și alătură-te comunității sâmbătă, pe 25 mai, la Crosul Severinului!

Articol postat în data 15 May 2024
Image Description
Social

DRUMUL JUDEȚEAN, ÎN FAȚA MODERNIZĂRII!

Contract semnat pentru modernizarea DJ 562, investiție realizată cu fonduri europene Astăzi, a fost semnat în comuna Dîrvari contractul pentru modernizarea drumului județean 562, investiție realizată de Consiliul Județean Mehedinți cu ajutorul fondurilor europene alocate prin Programul Regional S-V Oltenia. La ceremonia de semnare a contractului au fost prezenți președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, primarul comunei Dîrvari, Ionuț Gîrgă, consilierii locali, reprezentanții constructorului și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionică Negru. "Am ales să semnez contractul pentru modernizarea acestui drum în comuna Dîrvari, deoarece în urmă cu ceva timp, când am realizat o altă investiție pe un alt tronson al aceluiași drum, am promis că vom face și această lucrare. Am întocmit documentația necesară, am depus cererea de finanțare, am atras fonduri europene și am realizat proiectul. Săptămâna viitoare vom da ordinul de începere a lucrărilor", a declarat Aladin Georgescu. Drumul va fi modernizat în întregime, cu trei straturi de asfalt, trotuare, legături cu drumurile laterale, accese la proprietăți, rigole și stații de autobuz, la fel ca toate celelalte drumuri modernizate de Consiliul Județean Mehedinți. "Vă asigur că la finalul implementării proiectului, acest drum va fi unul modern, sigur și confortabil pentru toți șoferii care îl vor folosi. Suntem hotărâți să facem investiții de calitate pentru comunitate și să atragem cât mai multe fonduri europene în beneficiul județului nostru", a transmis Aladin Georgescu.

Articol postat în data 14 May 2024
Image Description
Social

Caravana medicală oferă consultații GRATUITE și tratamente în două zone din Mehedinți

Mehedințenii au oportunitatea de a beneficia de investigații medicale gratuite în perioada 12-13 mai, în cadrul unei caravane care va fi amplasată în două zone importante ale județului. Această inițiativă este organizată de Consiliul Județean Mehedinți, în colaborare cu Lions Club București Cosmopolitan și Asociația Doctori Pentru Sănătate, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila. Duminică, 12 mai, medici specialiști vor fi prezenți în comuna Cujmir, pentru a oferi consultații și tratamente gratuite în diverse specialități precum cardiologie, ORL, diabet și nutriție, oftalmologie, urologie și ginecologie. La fel ca în comuna Cujmir, și la Eșelnița, luni, 13 mai, cetățenii vor putea beneficia de investigații medicale gratuite în aceleași specialități. Această caravană medicală vine să ofere ajutorul necesar locuitorilor județului Mehedinți, care nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a accesa servicii medicale specializate. Astfel, aceștia vor putea beneficia de consultații și investigații de calitate, realizate de către medici specialiști, fără nicio cheltuială. Cei care doresc să beneficieze de aceste servicii medicale gratuite trebuie să se prezinte la locul și data menționate mai sus, însă trebuie să aibă cu ei actul de identitate și orice documente medicale relevante pentru a beneficia de un diagnostic corect și tratamentul adecvat. Această inițiativă vine ca un sprijin important pentru comunitatea locală și arată încă o dată importanța colaborării dintre diferite instituții și organizații în promovarea sănătății și oferirea de îngrijiri medicale de calitate. Este un gest de solidaritate și sperăm că această caravană va avea un impact pozitiv și va contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor județului Mehedinți.

Articol postat în data 14 May 2024
Image Description
Social

Primăria Strehaia înființează Spital Orășenesc prin proces legal, în subordinea Consiliului Local

Consiliul Județean a dat acordul pentru reînființarea Spitalului Orășenesc din Strehaia. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe extraordinare convocată astăzi. Primăria Orașului Strehaia va demara procedurile legale pentru transformarea Spitalului Orășenesc într-o unitate medicală cu personalitate juridică, care va fi subordonată Consiliului Local. Spitalul a fost închis în anul 2011, dar acum se lucrează la reabilitarea, modernizarea și dotarea sa. În prezent, activitatea medicală se desfășoară ca secție externă a Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, dar, după finalizarea procedurilor legale, Spitalul Orășenesc Strehaia va funcționa ca o unitate medicală independentă. Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți, a declarat că această decizie reprezintă o continuare firească a eforturilor depuse de primarul Ioan Giura pentru implementarea proiectului de reabilitare. Deși va fi un proces dificil și va dura o perioadă de timp până la finalizarea procedurilor, oficialii sunt încrezători că împreună vor reuși să readucă Spitalul Orășenesc Strehaia la viață. Ei îi doresc mult succes primarului Ioan Giura și îi asigură de sprijinul lor în acest demers important. Ministerul Sănătății a aprobat următoarea structură pentru Spitalul Orășenesc Strehaia: 20 de paturi pentru spitalizare de zi, care vor fi destinate specializărilor de chirurgie, pediatrie, ginecologie și medicină internă, și 45 de paturi pentru spitalizare continuă, dintre care 25 pentru boli cronice și 20 pentru pediatrie. De asemenea, în spital vor funcționa și un laborator de analize medicale și un laborator de radiologie și imagistică. Lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii au fost recepționate pe data de 29 aprilie, iar spitalul a început să funcționeze ca secție externă a Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin. Autoritățile susțin că aceste investiții vor duce la îmbunătățirea serviciilor medicale din Strehaia și vor oferi locuitorilor localității acces mai ușor la serviciile medicale necesare.

Articol postat în data 14 May 2024
Image Description
Social

Moș Crăciun aduce speranță și bucurie în casa unei familii din Lumnic, Mehedinți. Șase copii primesc daruri de la inițiatorii acestui gest de suflet

Moș Crăciun își face apariția în casa familiei Rujoiu din satul Lumnic, Mehedinți. Șase copii, alături de părinții lor, primesc un dar special de la un grup de tineri cu suflet mare. O poveste tristă se transformă într-o bucurie de neuitat pentru acești copii. Familia Rujoiu, alcătuită din șase copii și părinții lor, se confruntă cu greutăți în viața de zi cu zi. Părinții muncesc din greu pentru a-și întreține copiii, iar cei mici se străduiesc să aibă o viață cât de cât decentă. Tinerii Andrei Sărăcin și Răzvan Istodor au aflat despre povestea lor prin intermediul unui articol de pe site-ul Actual Mehedinți și au decis să facă o schimbare în viața lor. Cu ajutorul prietenilor, familiei și a oamenilor generoși, cei doi tineri au strâns cadouri pentru copiii familiei Rujoiu. O zi plină de emoții și bucurie începe când darurile sunt aduse la familia Rujoiu. Copiii sunt extrem de recunoscători și emoționați, iar inițiatorii acțiunii simt o bucurie nespusă. Casa vechiă și înrămată în care locuiește familia Rujoiu este achiziționată acum 16 ani și se află într-o stare avansată de degradare. Părinții fac tot posibilul să ofere un trai decent copiilor lor, iar aceștia au visuri mărețe și speranțe pentru viitor. Cei doi tineri, Andrei Sărăcin și Răzvan Istodor, transmit un mesaj de mulțumire tuturor celor care s-au alăturat acțiunii lor, chiar dacă nu au putut să ajungă fizic la familia Rujoiu. Ei demonstrează că un gest mic din partea noastră poate aduce o schimbare mare în viața celor aflați în nevoie. Această poveste este un exemplu de altruism și solidaritate, care ne arată că oricine poate face o schimbare în bine în viața celor din jurul nostru. Echipa Actual Mehedinți este mândră să relateze astfel de povești și să fie martora unor gesturi frumoase de omenie.

Articol postat în data 13 May 2024

Stiri externe

Presedintele Lai Ching-te a depus juramantul si cere Chinei sa inceteze intimidarile militare impotriva Taiwanului

Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus jurământul de învestitură la palatul prezidenţial din Taipei împreună cu vicepreşedinta Hsiao Bi-khim. Imaginile video oficiale au fost difuzate din ceremonie. În discursul său de învestitură, Lai a cerut Chinei să înceteze intimidările politice şi militare împotriva Taiwanului. Acesta provine, la fel ca predecesoarea sa, Tsai Ing-wen, din Partidul Democratic Progresist (PDP) şi este un susţinător al independenţei faţă de China. Cu toate acestea, Lai a fost descrip drept un lider pragmatic. În timpul discursului, el a subliniat importanţa păstrării statu-quoului şi a responsabilităţii Chinei de a menţine pacea şi stabilitatea în regiunea Strâmtorii Taiwan şi în lume. De asemenea, el a cerut libertate de teama războiului. Relaţiile dintre Taipei şi Beijing s-au deteriorat în timpul celor opt ani de mandat ai preşedintei Tsai, iar dialogul direct a fost întrerupt din 2016. Chiar şi aşa, Lai este supranumit un „separatist periculos” de către Beijing, care revendică Taiwanul drept provincie a Chinei. Potrivit unor experţi citaţi de AFP, reînceperea dialogului de către Lai ar putea avea rezultate nesatisfăcătoare din partea Chinei. Ceremonia de învestitură a fost urmărită de peste 51 de delegaţi străini, printre care şi reprezentanţi din SUA, Japonia şi Canada. Taiwanul, care îşi doreşte o recunoaştere diplomatică mai largă, a invitat opt şefi de state, însă în prezent are doar 12 aliaţi internaţionali. Pe plan intern, noul preşedinte are de înfruntat provocări. Partidul Democrat Progresist (PDP) a pierdut majoritatea parlamentară, ceea ce va îngreuna introducerea reformelor promise de Lai, cum ar fi majorarea salariilor, reducerea importurilor şi construirea de locuinţe sociale. După ceremonie, Lai şi vicepreşedinta Hsiao, fostă ambasadoare a Taiwanului în Statele Unite, au cântat şi au dansat alături de artişti pe scenă, în faţa celor prezenţi la eveniment.

Timp de citire: 3 minute

Galerie Foto Situație scăpată de sub control în Noua Caledonie, care arată ca după război. Macron a convocat iar Consiliul de Securitate

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat luni o nouă ședință a consiliului de apărare și securitate pentru a discuta despre violențele din Noua Caledonie. Acolo au fost trimiși din Franța o mie de polițiști care au spart 76 de baricade rutiere ale protestatarilor. Drumul spre aeroport este încă blocat, iar 3.200 de persoane nu pot ajunge acolo. Consiliul de securitate este convocat de Macron pentru a treia oară în mai puțin de o săptămână, scrie The Guardian. La cele două de dinainte, s-a luat decizia de a se declara stare de urgență și apoi de a trimite întăriri pentru a ajuta forțele guvernamentale să restabilească ordinea. Duminică, forțele franceze au spart zeci de baricade în încercarea de a debloca drumul principal către aeroport. Autoritățile spun că aproximativ 230 de persoane au fost reținute, în timp ce aproximativ 3.200 de persoane sunt fie blocate în Noua Caledonie, fie nu se pot întoarce în arhipelag. 600 de polițiști și paramilitari puternic înarmați au participat duminică la o operațiune de deblocare a drumului de 60 de kilometri de la capitala Noumea la aeroport, au declarat autoritățile. „Ordinea va fi restabilită indiferent de costuri”, a declarat înaltul comisar al guvernului francez Louis Le Franc reporterilor din Noumea. Dacă separatiștii „vor să folosească forța, riscă tot ce e mai rău”, a avertizat el. Vineri, premierul Gabriel Attal s-a întâlnit cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta despre criză, în special dacă să prelungească sau nu starea de urgență peste cele 12 zile inițiale. În acest sens ar fi necesară o aprobare atât a Adunării Naționale a Camerei Inferioare, cât și a Senatului Camerei Superioare. El a spus că „situația de acolo este profund îngrijorătoare”, după protestele în care noaptea au avut loc incendii și jafuri. Protestatarii au incendiat vehicule, sedii de firme și clădiri publice și au preluat controlul asupra drumului principal către Aeroportul Internațional La Tontouta, care a fost forțat să se închidă zborurilor comerciale. Grupul de activiști care conduce protestele în teritoriul francez, CCAT, a declarat luni că blocajele vor continua, dar le-a cerut protestatarilor să fie pașnici. De două zile Australia a cerut aprobarea autorităților franceze pentru a trimite un zbor de evacuare în Noua Caledonie pentru a lua turiștii blocați în hoteluri. Este vorba despre aproximativ 300 de australieni. Și avioane din Noua Zeelandă așteaptă permisiunea din partea autorităților franceze pentru a-și aduce acasă cetățenii, a declarat ministrul de externe al Noii Zeelande, Winston Peters. Protestele au izbucnit săptămâna trecută, declanșate de furia în rândul populației indigene kanak față de un amendament constituțional aprobat în Franța. Noua lege, adoptată marți de parlamentarii francezi, le va permite rezidenților francezi care locuiesc în Noua Caledonie de peste 10 ani să voteze în cadrul alegerilor provinciale, iar unii lideri locali se tem că această modificare va dilua votul indigenilor Kanak. Șase oameni au fost uciși în timpul revoltelor, trei dintre ei fiind tineri indigeni kanak și doi ofițeri de poliție. O a șasea persoană a fost ucisă sâmbătă în timpul unei lupte între două grupuri la un baraj rutier, a declarat poliția franceză. Peste 150 sedii de companii au fost jefuite și arse.

Timp de citire: 5 minute

Rusia relansează exporturile de benzină pentru aprovizionarea pieței interne

Rusia a decis să suspende interdicţia temporară privind exporturile de benzină, deoarece piaţa este suficient aprovizionată, potrivit unui anunț al publicației RBC. Ministerul Energiei a confirmat această decizie, conform surselor. Interdicția a fost impusă la începutul lunii martie, pentru o perioadă de 6 luni, în scopul menţinerii aprovizionării pieţei interne. Aceasta nu se aplică țărilor din Uniunea Economică Euroasiatică, precum Kazahstanul sau Mongolia, cu care Rusia are acorduri interguvernamentale pentru livrarea de carburanți. Ministerul Energiei a declarat că oprirea temporară a exporturilor de benzină va fi suspendată în curând, deoarece piața internă este suficient de alimentată și lucrările de mentenanță la rafinării au fost finalizate. Decizia oficială va fi publicată în prima săptămână a lunii, însă nu se cunoaște data exactă de implementare, conform publicației rusești. Conform datelor oficiale, la mijlocul lunii mai, stocurile de benzină și motorină din depozitele și rafinăriile rusești se situau la 2,1 milioane de tone și respectiv 3,4 milioane de tone. Rusia este de obicei un exportator important de carburant și furnizor al piețelor internaționale. Cu toate acestea, din cauza problemelor tehnice la rafinării, companiile petroliere ruse au fost nevoite să facă importuri de carburanți. Decizia de suspendare a interdicției temporare privind exporturile de benzină este un semnal bun pentru consumatori și companiile care depind de acest produs. Aceasta va permite companiilor ruse să exporte carburanți și să ofere mai multe opțiuni pentru consumatori, în special în contextul creșterii cererii în timpul verii.

Timp de citire: 2 minute

Viitorul preşedinte interimar al Iranului - Mohammad Mokhber: istoria şi caracterul său

După moartea tragică a fostului președinte iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, Constituția iraniană prevede că prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, va deveni președinte interimar. El va face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, alături de președintele parlamentului și de șeful sistemului judiciar, care va organiza alegeri prezidențiale în următoarele 50 de zile. Mohammad Mokhber, născut pe 1 septembrie 1955, este un apropiat al liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate deciziile de stat. El a fost numit prim-vicepreședinte în 2021, odată cu alegerea lui Raisi ca președinte. Mokhber a fost însă și în echipa de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie, unde au fost de acord să furnizeze rachete și drone armatei ruse, conform surselor Reuters. Anterior, Mokhber a fost șeful fondului de investiții Setad, un organism legat de liderul suprem al Iranului. În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități sancționate pentru presupusa sa implicare în "activități nucleare și rachete balistice", dar doi ani mai târziu a fost scos de pe listă. În același timp, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad și 37 de companii supravegheate de acesta pe lista de entități sancționate. Setad, numit complet "Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam" sau "Sediul executiv pentru ordinul imamului", a fost creat la începutul Republicii Islamice din ordinele fondatorului său, Ayatollah Ruhollah Khomeini. Scopul său era de a gestiona și de a vinde proprietățile care ar fi fost abandonate în perioada haotică de după Revoluția Islamică din 1979 și de a îndreptății încasările către organizații de caritate.

Timp de citire: 2 minute

Rusia a lansat atacuri cu drone și rachete asupra Ucrainei, soldate cu moartea mai multor persoane. Forțele ucrainene au doborât cu succes toate aparatele, inclusiv cele 29 de drone kamikaze Shahed, lansate de Moscova în timpul nopții.

Atacuri rusești cu drone și rachete asupra Ucrainei, precum și pierderi de vieți omenești în orașul Harkov În noaptea trecută, Rusia a lansat 29 de drone kamikaze Shahed în mai multe regiuni din Ucraina, potrivit anunțului forțelor aeriene ucrainene. Conform raportului furnizat de Kyiv Independent, toate aparatele au fost împiedicate de apărarea Ucrainei și nu au reușit să își atingă ținta. Cu toate acestea, atacurile au rezultat în pierderi de vieți omenești și distrugeri în zona de recreere a orașului Harkov. Potrivit primarului Igor Terehov, în afara orașului Harkov au fost înregistrate cel puțin cinci persoane ucise și alte 16 rănite în urma lovirilor aeriene rusești. El a mai adăugat că atacurile au avut loc într-o suburbie din apropiere, unde două rachete au lovit un centru de recreere, unde oamenii se relaxau. Corespondenții Reuters au confirmat distrugerea zonei de recreere și au descris o explozie puternică, urmată de o a doua după 15-20 de minute. În paralel, forțele rusești au mai lansat o rachetă balistică Iskander-M din Harkov, potrivit raportului citat. Pe lângă atacurile cu drone, Rusia a intensificat și atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în ultimele luni, ținta fiind instalațiile critice. Apărarea Ucrainei a reușit să doboare toate dronele rusești lansate asupra regiunilor Odesa, Nikolaiev, Poltava și Liov. Cu toate acestea, consecințele complete ale atacurilor nu au fost încă stabilite. Guvernul ucrainean condamnă cu fermitate astfel de acțiuni agresive din partea Rusiei și a exprimat sprijinul pentru victimele acestor atacuri. De asemenea, o anchetă detaliată este în desfășurare pentru a aduce responsabilii în fața justiției. Situația din Ucraina rămâne una tensionată și se fac eforturi pentru a reduce conflictul și a menține pacea în regiune.

Timp de citire: 3 minute

Atac asupra turiștilor din Afganistan revendicat de Statul Islamic: 3 spanioli uciși

Turiștii Spanioli și Cetățenii Afgani Uciși în Atacul Stat Islamic din Afganistan Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat atacul sângeros care a avut loc vineri în Bamiyan, un oraș muntos din centrul Afganistanului. Trei turiști spanioli și trei cetățeni afgani au fost uciși în atac, iar o femeie spaniolă în vârstă de 82 de ani a fost grav rănită. Conform unui comunicat postat pe aplicația de mesagerie Telegram, SI susține că "luptători au tras cu mitraliere în turiști creștini și însoțitorii lor șiiți". Atacul a avut ca țintă un autobuz cu turiști din țările coaliției internaționale care luptă împotriva grupării Stat Islamic în Irak și Siria. Madridul a confirmat că cei trei spanioli uciși erau de origine catalană: o femeie, fiica ei și un bărbat în vârstă de 63 de ani. O femeie spaniolă în vârstă de 82 de ani a suferit răni grave în urma atacului. Această tragedie este primul atac al grupării Stat Islamic asupra unor turiști străini în Afganistan după revenirea talibanilor la putere în august 2021. Atacul s-a produs într-o zonă considerată relativ sigură, deși SI a fost activă în Afganistan în ultimii ani. Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a condamnat acest atac ca fiind un act de terorism și a promis să coopereze cu autoritățile afgane pentru a aduce vinovații în fața justiției. SUA și alte țări occidentale au ridicat nivelul de alertă pentru cetățenii lor care călătoresc în Afganistan și li-au cerut să evite deplasările în această țară, deoarece situația de securitate rămâne instabilă după preluarea puterii de către talibani.

Timp de citire: 2 minute
Acasa Recente Radio Judete